4 entry daha
  • çelebi sultan mehmet, orta boylu, yuvarlak yüzlü, çatık kaşlı, kara gözlü, sık sakallı, açık alınlı, beyaz tenli, kırmızı yanaklı, geniş omuzlu, uzun kollu idi. saltanat mücadelesi ve padişahlığı süresince bizzat 24 muharebede bulunmuş ve kırka yakın yara almıştı.*

    müslümanlara karşı göstermiş olduğu adaleti, aynı zamanda hıristiyan tebaasına karşı da gösterirdi. çelebi sultan mehmet, tahsilini bursa sarayında tamamladı. daha sonra babası tarafından amasya sancağına vali tayin etti. valiliği sırasında da devlet işlerini öğrendi.

    genç padişahın en büyük arzusu, babası yıldırım beyazid zamanda osmanlı hakimiyetinde bulunan toprakların yeniden yeniden ele geçirilmesini sağlamak idi. bu arzusu için çok çalışmış ve büyük ölçüde muvaffak olmuştur. bu yüzden çelebi sultan mehmet’e osmanlı imparatorluğu’nun ikinci kurucusu gözü ile bakılabilir.

    bizans ve diğer devletlerle dost geçinen çelebi sultan mehmet, venediklilerle yaptığı deniz savaşını kaybetmiş daha sonra bu devletle barış anlaşması yapmıştır. memlük hükümdarı melik müeyyed şah ile de iyi ilişkilerde bulunmuştur. onun uzun müddet ve başarı ile yapmış olduğu mücadeleyi kısaca şöyle sıralayabiliriz;

    önce anadolu’nun birliği için kardeşleri ile mücadele etti. 1410 senesinde süleyman çelebi’yi, 1413 senesinde de musa çelebi’yi tasfiye ederek birliği sağladı.

    osmanlı tahtında yalnız kalınca ilk işi, etrafındaki beylikleri itaati altına almaya girişmek oldu. 1414’te karaman’a sefer yaptı ve karaman bey’ini esir aldı. ona, “ bir daha müslümanlara zararım dokunmayacak” diye yemin ettikten sonra serbest bıraktı. cardaroğulları beyliği’ni de hakimiyet altına aldı.

    1415’te venediklilerle ilk deniz savaşı yapıldı. 1416 ve 1417 senelerinde avrupa’ya akınlar düzenledi, büyük zaferler kazanıldı. 1419’da tuna nehri yeniden geçildi. 1420’de eflak voyvadası bir harpte öldürüldü, yerine kardeşi tayin edildi. candaroğulları beyliği tamamen osmanlı topraklarına katıldı.

    1420’de şeyh bedrettin isyanını bastırdı.

    timur’un yanından döndüğü söylenen düzmece mustafa ile daha mücadele edip, onu da saf dışı bıraktı. 1421 yılında, girmiş olduğu 40'a yakın savaşta aldığı yaralardan dolayı 32 gibi genç bir yaşta edirne’de vefat etti. naaşı bursa’ya getirilerek, yeşil türbe’ye defnedildi.

    çelebi sultan mehmet vefat edeceği sırada bayezid paşa’yı yanına çağırttı ve ona: “halef olarak yerime oğlum murad’ı tayin ettim. bana karşı göstermiş olduğun itaat ve sadakati ona karşı da göster. derhal, murat’ı buraya getirmenizi istiyorum. zira ben artık bu döşekten kalkamam. murat gelmeden önce emr-i hak vâki olursa, murat gelinceye kadar sakın ölümümü kimseye duyurmayın”dedi. şehzade murat henüz amasya’da iken, çelebi sultan mehmet 26 mayıs 1421’de vefat etti. padişahlar arasında ilk defa vefatı gizlenen zât kendisi olmuştur. kanuni sultan süleyman'ın vefatında dahi uygulanan bu gelenek daha sonra rusların vazgeçilmez devlet geleneği olmuştur.

    (bkz: copy paste sağolsun)
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap