4 entry daha
  • costa gavras'ın şaheserlerinden biri...

    işin komik tarafı yurdum sosyalist / komünistlerinin bir çoğu z filmini bilirler. bunu z başlığına gidip yorumları da okuyarak kendiniz gözlemleyebilirsiniz.
    z filmine sayısız övgülerde bulunurlar. hatta objektif görünebilmek adına filmin siyasi mesajını ve atmosferini es geçip oyunculuk kalitesinden, yönetmenin becerisinden, kurgunun şahane akıcılığından, filmdeki fevkaladenin fevkinde olan müziksel akıştan vs... bahsederler. costa gavras'a övgüler yağdırırlar...

    lakin aynı akıcılığa, aynı sanatsal dokunuşa, filmin gerilimli hikayesini yansıtabilen başarılı müzik tercihine hatta müziğin yoksunluğuna, kısacası bu filme dair hiç bir şeye değinmezler. bir çoğu kendi ortamlarında adı geçmediği ve popüler olmadığı için bu filmi ya bilmez ya da bilip üzerine konuşmazlar. lafı sözü geçmediği sürece filmin adı anılmaz, costa gavras'ın bu 2 filmi seri olarak tasarlayıp ard arda çıkardığı gerçeği hakkında da kimse tek kelime etmez.

    bu filmi öveceklerse dahi bir başkasının bu konuda eleştiri getirmesi üzerine ters köşeye yatmamak ve politik onay kabuğunun dışına çıkmamak adına bunu yaparlar. zira azılı bir sosyalist dahi z filminin yönetmenine, 1 yıl sonra yaptığı film için eleştiri getirecek kadar dengesiz değildir.

    z'yi bir çoğunun biliyor, ortamlarda konuşuyor olmasının sebebi ise sadece popüler olmasıdır. zaten bir dinci ya da sol'un herhangi bir fraksiyonuna dahil olan insan için bir şeyin kendilerinden olması iyi olması için yeterli değil midir?

    artur london'un kitabı üzerinden hayat hikayesinin aktarıldığı bu film hakkında konuşmazlar.
    aynı şekilde artur london'un başlığını kontrol ederseniz o da bomboştur.
    bu konularda herhangi bir fikirleri varsa dahi bunlar kol kırılır yen içinde kalır fikirleridir. kendileri hariç herkesi faşist ilan eden bu yüce arkadaşlar; faşist ilan ettikleri insanların siyasi dünyalarını mikro incelemeye tabii tutar, fakat kendi dünyalarının tutarsızlıklarına karşı ne kadar samimi olduklarını z, grigoris lambrakis,hristos sartzetakis başlıklarında tek tük bile olsa entry girilmiş olmasından ama bu başlıktaki entry yoksunluğu ve artur london başlığının hiç varolmayışında, görebilirsiniz.

    (bkz: solcuların ikiyüzlü olması)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap