8 entry daha
  • küçük adamların kitabı olan dinle küçük adam, (rede an den kleinen mann) wilhelm reich tarafından küçük adamların nasıl bir yaşamı tercih ettiğini, bu tercihlerinde hangi nedenlerin etkili olduğunu ve sonuçlarını nasıl ve neden göze aldıklarından bahseden, acunsal yaşam enerjisi (orgone) kurumu belgelikleri için 1946 yılında yayınlanmış bir kitaptır.

    didaktik bir tavırla yazılan kitap küçük adamlara adanmış bir nutuk görevi görür. reich kitabını küçük adamların hizmetine sunması sebebiyle üslubunda anlaşılır, basit cümleler kullanır ki küçük adam için kitabı anlamak daha da güçleşmesin.
    kitabın neredeyse tümü küçük adamların haiz olduğu sıfatları eleştiri üzerinden yürür. reich küçük adamlara has özellikleri sıralar ve bu özellikler üzerinden küçük adamların küçük oldukları fikrini küçük adam olan okuyuculara aktarmaya çalışır. bu noktada küçük adamı aşağılar, kızar, küçük düşürücü cümleler kullanır fakat bunlar onun için olağandır zira reich'e göre hitap ettiği kesim zaten bunlardan ders çıkarması pek muhtemel olmayan özelliklere sahiptir.
    burada kitabın nutuk özelliği devreye girer.
    reich okuyucuya, kendisini tanıyan en iyi yol gösterici olduğu vurgusunu, küçük adamın yaptığı ve yapacağı muhtemel yanlışlardan haberinin olduğu bilgisi her fırsatta dile getirir.
    küçük adam üzerinde hakim olan tüm sıfatları tek kalemde silip atarak küçük olmaya neden olan her ne varsa buna şiddetle karşı çıkar reich.
    ister ki küçük adam kendisine güvensin. büyük adamların arkasına sığınarak güneşini yitirmesin ve her daim kendi yolunu dosdoğru çizsin.
    büyük adama köle olarak hizmet etmekten sakınsın ve kendisini keşfetsin. işte tüm bunlar ve daha fazlası reich'a göre kişiyi küçük olmaktan çıkartıp yekten büyük bir adam haline sokarak kişinin mutlu bir yaşama kapı açmasını sağlayan öğütlerdir.

    ne diyor reich: " mutluluk, uğrunda çalışılmasını gerektirir; mutluluk gökten yağmaz,kazanılır. oysa sen mutluluğu yalnızca yalayıp yutmak istiyorsun; bu yüzden senden kaçıyor."

    ne zaman ki küçük adam olmaktan vazgeçer kendiniz olursunuz işte o zaman size ait olan mutlu bir hayatın önünüze serildiğini göreceksiniz. kendiniz olduğunuz bir yaşamda mutlu kalmanız dileğiyle.
72 entry daha
hesabın var mı? giriş yap