9 entry daha
  • tarihin sıcak, eğlenceli ve gündelik yüzüydü denilebilir reşad ekrem koçu için. 1905te başlayıp 70 yıl süren hayatı, geçmişin tozuyla kaplıydı. son dönem osmanlının gündelik hayatını anlatan en önemli tarihçilerdendi. o günlere ait detaylarla süslediği vakanüvisliği, farklı bakış açısı kendinden sonra gelen nesillerin tarihe olan ilgisini artırmıştı. oldukça akıcı bir üslupla masallaştırdığı vakalar, insan hikayeleri, tarihin o soğuk kronolojilerden ibaret olmadığını anlatmaya ve anlamaya vesile oldu.

    istanbul ansiklopedisi tamamlanmamış rüyasıydı. gençlik yıllarında ahmet rasimden istanbulla ilgili öğrendiği herşeyi aktarmayı planladığı ansiklopedisini çeşitli fasılalarla fasiküller halinde yayımlayabilmişti. fakat ne yazık ki * ansiklopedi çalışması mali meseleler nedeniyle 11. ciltten birkaç fasikül yayımladıktan sonra, g harfinin ortalarında yarım kalan bir sergüzeşt oldu.

    haftalık dergilere yazdığı yazılar, seçtiği konular ise okuyucuyu daha başlığından vuruyordu. "zülüflü ağaların 24 saati", "baklava alayı", "cellat çeşmesi ve cellatlar", "alemdarın saray baskını"... yalnızca osmanlı tarihinden değil, osmanlı tarihçilerinden de bahsetti yazılarında. mustafa naimayı, vakanüvis ahmet vasıfı, evliya çelebiyi, katip çelebiyi, silahtar fındıklılı mehmed ağayı anlattı.
    "tarihimizden garip ve meraklı şeyler" başlığı altına yazdıklarını kendisi resimlendirirdi.
    "eski aşçı dükkanlarında yemek porsiyon hesabı ile satılmazdı. mesela et, pilav ve çorba terazi tartısı ile, şiş kebabı üzerine arşın kıymetleri konmuş uzunluk ölçüsü ile, dolmalar da sayı üzerinden satılırdı...
    ...balkan harbi mağlubiyeti üzerine garbi trakya yunanistana bırakılmıştı. fakat halkın büyük ekseriyeti türktü. bunlar merkezi gümülcine olan 'garbi trakya hükümeti' adı ile istiklallerini ilan ettiler. posta pulları basılan ve bir de bayrağı olan bu devlet, yunanistan tarafından silah kuvveti ile ilhak edildi. o zamanın osmanlı devleti bu türk yurdunu kurtaramamıştı."

    reşat ekremin kayıt altına alınabilen eserlerine gelince;
    -kızlarağasının piçi (1933)
    - hatice sultan ve ressam mellig (1934)
    -osmanlı muahedeleri ve kapitülasyonlar (1934)
    -çocuklar (1938)
    -esircibaşı
    -kösem sultan
    -eski istanbulda meyhaneler ve meyhane köçekleri (1947)
    -türkistanbul
    -osmanlı padişahları (1960)
    -topkapı sarayı (1960)
    -erkek kızlar (1962)
    -forsa halil (1962)
    -dağ padişahları (1962)
    -haşmetli yosmalar (1962)
    -yeniçeriler (1964)
    -osmanlı tarihi panoraması (1964)
    -fatih sultan mehmed (1965)
    -patrona halil (1968)
    -kabakçı mustafa (1968)
    -türk giyim kuşam ve süslenme sözlüğü (1969)

    resmi tarihten sıkılanlar için...

    bu da ilber ortaylı hocadan...

    http://www.milliyet.com.tr/…/21/pazar/yazortay.html
91 entry daha
hesabın var mı? giriş yap