9 entry daha
  • schrödinger'in dahi ortaya attıktan sonra ne işe yaradığını bilmediği denklemi. sadece işe yarıyor diye öne sürmüş, kendisi de işin içinden çıkamamıştır. daha önceki fizik ilkelerinden türetilemeyecek ancak onların kendisinden türetilebileceği yeni bir f=ma'dır.

    bu denklemin çözümünün mutlak değerinin karesi alındıktan sonra normalize edilir ve çıkan şey parçacığın olasılık dağılımını veren bir fonksiyondur. bunu bulan da max born'dur.

    f=m.a'lı, sürtünme kuvvetli fiziğin aksine; kuantum fiziğinde ne boklar döndüğünü kestirmek için biraz işlem yapmak gerekir. parçacıklar fevri davranıp gitmemeleri gereken yerlere gidebilir, hadlerini aşarak enerjilerinin yetmediği yerlerde dolaşabilirler.

    mesela bir kasenin içine yavaşça bilye bıraktığınızda, bilye, enerjinin korunumu dolayısıyla kaseden fırlayıp çıkamaz ancak kuantum fiziğinde düşük de olsa dışarı kaçma ihtimali vardır. parçacıkların sayısı çoğaltılıp istatistiğe vurulduğunda fena olmayan bir sayı ortaya çıkar.

    sezgisel olmadığı için fazla detayına girilmemesi, genel kültür düzeyinde bilinmesi tavsiye edilir. çünkü anlamaya çalışsanız da anlamayacaksınız. soruları çözünce de anlaşılan bir durum değil, absürd mizah gibi buna da absürd fizik denilebilir. bunu keşfeden adamın ne işe yaradığını anlayamaması size fikir versin. history channel'dan devam.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap