• nicaragua'daki sol tandanslı sandinista (fsln - frente sandinista de liberacion nacional) devrimini devirmek için cia'in eğitip donattığı silahlı örgüt. 1979'da somoza diktatörlüğünü deviren daniel ortega önderliğindeki sandinista örgütü iktidarı ele geçirmişti. ancak burnunu dibinde bir başka sosyalist rejim istemeyen ve bölgedeki sosyalist dalgayı boğmak isteyen amerika, aynı yıl alternatif bir silahlı örgüt kurdu. ülkede birçok terör eylemine karışan örgüt pek de başarılı olmuş sayılmaz. yine de dünya politik tarihine bambaşka bir yerden giriş yaptılar: iran-contra skandalı (ya da irangate).

    kısaca özetlemek gerekirse: 1981-1988 arasında yaşanan iran-ırak savaşı sırasında iranüzerinde silah ambargosu vardı. ronald reagan yönetimindeki amerikan hükümetinin contralara ayrılan para ve silahların bir kısmını dolaylı yollardan iran'a da gönderdikleri ortaya çıktı. bilinmesi gereken şu ki o dönemde saddam hüseyin yönetimindeki ırak amerika tarafından iran'a karşı destekleniyorlardı. yani her iki tarafa da silah satan bir yapı ortaya çıkmıştı (tanıdık geliyor mu acaba?). işin içine hizbullah tarafından kaçırılan amerikalı ve israil vatandaşı rehineler de girince iş tam bir keşmekeşe dönmüştü (kimler yok ki listede; donald rumsfeld, baba bush hepsi bir arada. senaryoyu ben yazsam içtiğim ota ortak olurlar)*.

    contralara dönecek olursak; onlarca terör olayına karışan örgüt ülkede bir çeşit (düşük yoğunluklu) iç savaş başlatmıştı. 1989'daki seçimlerde daniel ortega seçilemedi. rakibi violeta chamorro nikaragua'nın ilk kadın başkanı olarak seçildi ve hemen ertesi yıl contralar dağıtıldı. böylece contra savaşı olarak bilinen terör dönemi bitmiş oldu. şunu eklemekte fayda görüyorum; seçimlerden hemen önce amerika, nikaragua üzerindeki ekonomik ambargonun sandinista hareketi iktidarda kaldığı sürece devam edeceğini deklare etmişti.
hesabın var mı? giriş yap