• (bkz: banknot/@galatyphoon)

    petrodolar döngüsünü daha iyi anlamak için aşağıdaki tabloya bakın.

    http://img458.imageshack.us/…image=dolardngs6cy.jpg

    petrodolar döngüsünü kırmak için ilk ciddi adım 6 kasım 2000 tarihinde saddam hüseyin tarafından atıldı. saddam artık petrol ödemelerini euro ile kabul edeceğini açıkladı. bu açıklamadan sonra euro tarihi dip seviyesinden hareketlendi ve yukarı trende geçti. 20 mart 2003'de amerika ırak'a saldırdı. bu saldırıdan sonra euro değer kaybetmeye başlamıştı ki, iran 2006'dan sonra petrolü euro ile satacağını açıkladı (daha doğrusu tahran'da bir petrol borsası açacağını ve burada euro bazlı kontratlar satacağını duyurdu. böyle bir durumda avrupa ülkelerinin dolar üzerinden kontratlar bulununan londra borsasını değil tahran borsasına ilgi göstereceği aşikar) , bunun üzerine dolar tekrar değer kaybetmeye başladı. dolar euro karşısında tarihi düşük seviyelere çekildi. iran'ın bu açıklamasından bir sene sonra g.w. busht iran'a askeri müdahale dahil olmak üzere her seçeneğin masada olduğunu söyledi. aynı sıralarda, amerika venezüella'da da başarısız bir darbe düzenledi. tesadüfe bakın ki, venezüella kısmen de olsa petrol ödemelerinin bir kısmını euro ile kabul eden bir ülkeydi (kabul eden başka bir ülke yok).

    aşağıdaki grafikte euro-dolar paritesinin akışı ve olayların seyrini izleyebilirsiniz.

    http://img458.imageshack.us/…p?image=eurousd1om.jpg

    bu sebeple 2006 yılında amerika iran'a kesin olarak müdahele edecek***. bunun için kamuoyu hazırlığına başlandı bile.

    (bkz: israil haritadan silinmeli/@galatyphoon)

    amerika ırak'tan sonra iran'ın da petrol yataklarının kontrolünü ele geçirirse, ırak, azerbaycan ve iran ile beraber dünya petrolün büyük kısmının kontrolünü ele geçirmiş olacak.

    ya peki ondan sonra suudi arabistan ya da diğer bir ülke euroya geçmeye kalkarsa ! amerika bir kere petrol üretiminin büyük kısmını ele geçirdikten sonra petrol piyasasında tekel gibi olacak. eğer başka bir petrol üreticisi euro yada başka bir para birimine geçmeye kalkışırsa, ırak, iran ve azerbaycandaki petrol üretimini artırarak arz-talep dengesini bozup, bu dengeye çok hassas olan petrol fiyatlarının bugünkü 60 $ seviyesinden isterse 10 $ seviyesine kadar çekebilecek. bu da diğer üreticilerin ekonomik olarak mahfolması anlamına gelir. yani o vakitten sonra hiçbir petrol üreticisi buna cesaret edemez bile !
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap