9 entry daha
  • ilk çocuğunuz, ilk göz ağrınız. o sizi ilk öptü. siz onu ilk öptünüz. ilk onunla oyun oynadınız,ilk onu omzunuza aldınız. ilk gaz sancısını onunla yaşadınız, ilk yürümeye sizinle başladı. ilk,ilk,ilk..... bu böyle gider.
    çocuk gözüyle, bütün dünya onun etrafında dönüyor. dünyası, anne babası ona ait. hele bide ilk torunsa oooooo, ondan iyisi yok. herşey sınırsız onun. şimdi 2. çocuk geldi. dünyası değişti. ilgi kaydı. sürekli anne bu yeni çocukla ilgileniyor. anne hep ona bakıyor, hep onu emziriyor. ilk çocuk 2. çocuğı kıskanmasında ne yapsın. için için o güzel cennetine, güzel dünyasına çomak sokan bu sinsi, pis yılan çocuktan kurtulması gerek. bu his çok tehlikeli.
    ilk çocuk 2. çocuğa çok rahat zarar verebilir. yaralanmalara, nadiren de olsa ölüme neden olabilir. ilk çocuk 2 yaş altında veya 7 yaşın üstünde ise çok sorun yaşanmıyor. 2-7 yaş arası ciddi sıkıntı. 2. çocuk daha doğmadan anne karnında iken hazırlıklar başlanmalı. annesinin karnından çocuğun geleceğini bilmeli. annesinin karnı sevilmeli.
    doğum olduktan sonra çok abartmamak şartıyla sanki yeni çocuk ilk çocuğa hediye getirdi diye gönül alma yapılabilir. özellikle büyük çocuk küçüğü ilk gördüğünde yapılabilir.
    yeni bebek tamamen anneye bağımlı. emzirme bez değiştirme gibi rutin bakımlar bile çok zaman alabilir ancak anne ilk çocuğa da gücü yettiği kadar ilgi vermeli. ilk çocukla ilgilenmek daha çok baba, dede ve ninelere kaldı. ilk çocuk unutulmamalı onun ihtiyaçları da karşılanmalı.
    her iki çocuğa da eşit, eşit, eşit ( bir daha yazıyorum eşit) ilgi gösterilmeli.
    yeni bebeği ziyarete gelenler de uyarılmalı. ilk çocuk için de 2. çocuk için de hediyeler getirilmeli. getirmeyip, 2. çocuğu kıskandiracaklarsa hiç gelmesinler. eve gelen ziyaretçiler yeni çocuğu sevmeden önce ilk çocuğu kucağa alıp sevmeli daha sonra 2. çocuğu sevmeli. her iki çocuğa da eşit zaman ayırmaya dikkat etmeli.
    kim olursa olsun; ilk çocuğa artık senin pabucun dama atıldı, gibi saçma birşey söylerse, ağzının üstüne kürekle vurun. selamı sabahı kesin. tekme tokat evden kovun.
    iki çocuğu da aynı anda yalnız bırakmayın. sizin yanınızdayken bile çok dikkatli olun. büyük çocuk küçüğün gözünü siz yanınızdayken bile saldırabilir veya başka şekilde zarar verebilir. büyük çocuğa, küçüğün bakımı ile ilgili sorumluluk verin. bez, krem getirme gibi basit işler yapabilir. yaptıktan sonra övün.
    büyüdükçe, küçük çocuk kendine geldikçe kucak isteyecek. sürekli kucak yarışı olacak. her iki çocuğuda aynı anda kucağa almaya çalışın. gücünüz yetmiyorsa sıra sıra (ilk sıra ilk gelenin) aynı süre alın. aldığınız oyuncakların denk olmasına dikkat edin. çocuğunuz yeni doğmuş olsa da, lisede olsa da uyuduğu zaman yanına gidip, üstünü örtüp annen/baban seni çok seviyor, diyin.
    okul çağı gelince çocukları gösterdikleri başarıya göre ayırmayın. herikisine de eşit davranın. harçlık konusunda adil olmaya çalışın. gücünüz yettiği kadar çocuklarınızla vakit geçirin.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap