10 entry daha
  • zekanın ne anlama geldiği konusunda bilgimiz arttıkça otoritesini yitiren, yapay zekayı test etmekten oldukça uzak bir test. şöyle ki:

    john searle çin odası argumanıyla gosterdi ki insan davranışının taklit edilmesi zekaya işaret etmez. hiçbir davranış göstermeden bir odada öylece hareketsiz oturduğunuzda da zekisinizdir (edit: acaba???). çin odası argümanında çince cevaplar verebilen adam aslında çince bilmemekte, anlamamaktadır. insan davranışını en ince ayrıntısına kadar taklit edebilen bir androidin zeki olduğu iddiası naif bir iddiadır (edit: mı acaba??).

    turing testinin test ettiği şey yapay zekanın insan davranışına (konuşmasına) ne kadar yaklaşabildiğidir. bir yapay zekanın turing testini geçebilmesi için, insan toplumu ve kültürü hakkında yüklüce bilginin yanında aynı zamanda insan duygularını da bir şekilde taklit edebilmesi gerekir. iğneleyici bir soruya insan tarafından verilen yanıt "sinir" dediğimiz duygu tarafından yoğrularak verilir. eğer yapay zeka bunu başaramıyorsa kendini hemen ele verecektir.

    ancak zeki olmak için bu saydığım özelliklere sahip olmak gerçekten gerekiyor mu? yapay zekanın insan zekasına benzemesi gerektiği/benzeyeceği fikrinin pek de doğru olduğunu düşünmüyorum.

    turing testinin sınadığı şey zeka değil insan davranışının taklit edilebilmesidir.

    öğrendikten sonra gelen edit: hey yavrum hey. turing'in makalesini okumadan coşmuşum, ancak tabii ki turing bu eleştiriyi öngörmüş ve cevabını hazırlamıştır. bakınız ne diyor:

    "the game may perhaps be criticized on the ground that the odds are weighted too heavily against the machine. if the man were to try and pretend to be the machine he would clearly make a very poor showing. he would be given away at once by slowness and inaccuracy in arithmetic. may not machines carry out something which ought to be described as thinking but which is very different from what a man does? this objection is a very strong one, but at least we can say that if, nevertheless, a machine can be constructed to play the imitation game satisfactorily, we need not be troubled by this objection."
51 entry daha
hesabın var mı? giriş yap