2 entry daha
  • jan amos komensky (lat. comenius) tam adıyla jan amos segeş nivnicky, komensky soyadı babasına atfen kullanılır, (28.3.1592-15.11.1670), çek pedagog, teolog, filozof, ve yazar, rahip ve kardeşlik birliğinin son piskoposu (1648 yılından itibaren), macaristan sınırına yakın nivnice veya uhersky brod'da doğmuş amsterdam' da ölmüştür. hayatı boyunca 154 kitabı yayınlanmıştır. bu kitapların çoğu katolik kilise tarafından yasaklanmış veya yakılmıştır. çekler tarafından "milletin öğretmeni" olarak anılır. doğum günü olan 28 mart çek cumhuriyetinde öğretmenler günü olarak kutlanır.
    modern eğitimin babası olarak anılan komensky, çocukların oyun yoluyla öğrendiklerine dikkat çeken ilk düşünürdür, fakirlerin ve kadınların da erkeklere ve zenginlere eşit öğrenim görmesi gerektiğini savunur.
    harvardın ilk başkanı olması için gelen teklifi reddetmiştir.
    ders kitaplarında resim kullanan ilk kişidir.
    nicolas kopernicus'un "on the revolution of celestial bodies" kitabının orjinal el yazısı metnini, yakılmasını önlemek için, kopernikusun fikirlerine inanmadığı halde, tüm mal varlığını ödeyerek satın almıştır.
    "...biz özgür varlıklarız, kendi kendilerini sonsuz sonsuzlukta yaratan"
    " öğretim, sözle yapılabilir, eğitim ise sadece örnek olunarak"
    "dünya insanlık için okuldur, her insanın hayatı, beşikten mezara kadar öğrenmekle geçer"

    uhersky brod j.a.k müzesi http://www.muzeum.uh.brod.cz/en/en.htm
    prag j.a.k. müzesi ve kitaplığı http://www.pmjak.cz/english/indexen.htm
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap