• imkanı olan her lise öğrencisinin bir şekilde dahil olması gereken bir tecrübe. eğer comenius projesi ile uğraşan öğretmenleriniz salt kendini gezdirme derdinde değilse ve hakkını veriyorsa projenin inanılmaz şeyler katar henüz 15 yaşındaki gençlere.

    bir kere hiç masraf yapmadan veya küçük harcamalarla bir yurt dışı tecrübesi sunuyor öğrencilere. ben doğrudan veya dolaylı olarak comenius ile bağlantılı olmak üzere 4 defa yurt dışına çıkmıştım henüz 17 yaşındayken. türkiye şartlarında bir yurtdışı seyahatinin zorluğu göz önünde bulundurulursa, kesinlikle bir nimet. ayrıca sadece bir turistik gezi değil, (genellikle) yabancı aile yanında kaldığın ve projeye dahil olan yaşıtlarınla birebir etkileşimde bulunduğun bir olay bu. ingilizce iletişim kurabilme becerime çok katkısı olmuştur bu yüzden.

    comenius projeleri de öyle çok kompleks şeyler değil. işin bütün angaryasını öğretmenler yapıyor zaten. o yüzden dahil olmaktan çekinmemek gerek. kimse sizden dünyayı kurtarmanızı beklemiyor. hatta çoğu output çöp olup gidiyor ama yaşadığınız tecrübe size kalıyor. hele dahil olduğunuz proje biraz ilginiz olan bir şeyse gerçekten çok eğlenceli bir hale geliyor.

    bu entryi okuyan liselilere nasihatimdir: eğer ki okulunuzda bir şekilde comenius lafı duyarsanız hemen atlayın. hangi hoca ilgileniyorsa peşinde gezin, dahil olun projeye. hareketliliklere sizi de katmalarını sağlayın. eğer hiçbir şey yapamıyorsanız, sizin ülkenize gelen öğrencilere evinizi açın. o bile bir şeydir. yoksa istiklal'de fransızın biri size taksim meydanını sorar hık diye kalırsınız. 21 yaşında yapacağınız erasmus çok geç olabilir yabancılarla iletişim kurmayı öğrenmeniz için.
  • bu sene yapılan comenius dil asistanlığı başvurularında, değerlendirilme kriterlerinin biraz daha değiştiği avrupa birliği temelli programdır. öyle ki 17 sayfa formu dolduruyorsunuz, ardından sizden istenen sadece bir cv ve öğrenci belgesi. ne bir referans mektubu, ne de bir transkript isteniyor. tabi bu söylediğim ingilizce öğretmenliği okuyan eğitim fakültesi öğrencileri için. hoş sanki böyle daha iyi olmuş, zira 17 sayfa formdan sonra insanın zaten başka bir belge toplayası gelmiyor. bir diğer nokta ise bu programda tecrübeli olmak mı seçilme şansınızı yükseltiyor, yoksa tecrübesiz olmak mı? sanırım orası biraz muallakta. programın amaçlarında aday öğretmenlere tecrübe kazandırmak, şartlarında ise hiç öğretmenlik yapmamış olmak gibi maddeler varken, başvuru formunda sizden öğretmenlik deneyiminizin olup olmadığını ve eğer varsa hangi yöntemleri kullandığınızı belirtmenizi isteyen bir madde ile karşılaşabiliyorsunuz. ve bu durum başvuru formunu doldururken insanı bariz bir şekilde şüpheye düşürebiliyor. zira kişi eğer öğrenciliği sırasında dershanelerde çalışıp, öğretmenlik yapmış biriyse, ya da öğretmenlik tecrübesi resmi olmayıp, gayrı resmi olarak fazla ise başvuru formuna yazmaya çekiniyor. okullarda yapılan mecburi stajların ya da eşe dosta verilen özel derslerin zaten her adayın başvurusunda belirtileceğini varsayarsak, değerlendirilme ölçütleri yalnızca ve yalnızca orada geçireceğiniz süreci ne kadar iyi planladığınız ve açıklayabildiğiniz ile bağlantılıdır diyebiliriz.

    (bkz: comenius dil asistanlığı)
  • hayat boyu öğrenme programı dahilindedir. katılabilecek kitle halen bir eğitim kurumunda öğretmenlik yapmakta olan insanlardır. daha önce öğretmenlik yapmamış olma şartı erasmus'ta aranmaktadır. comenius'a katılabilmek için, okulöncesi bir eğitim kurumunda, ilköğretim ya da ortaöğretim kurumlarından birinde görev yapmak gerekir. meslek liselerinde çalışan meslek dersleri öğretmenleri comenius'a değil leonardo da vinci'ye katılabilirler. ancak meslek liselerinde çalışan kültür dersi öğretmenleri her iki programa da katılma hakkına sahiptir. hazırlanacak projelerin ilgili olabileceği temel konular bellidir. 4, 6, 8, 12 veya 24 hareketlilik gerçekleştirmek mümkündür. hareketlilik, yurtdışına çıkış sayısını ifade etmekte olup aynı insanın iki kere çıkması iki hareketlilik eder. çalışma ekibinin tamamı hareketlilik gerçekleştirmek zorunda değildir. irtibat kişisi ise bütün toplantılara katılmak zorundadır. en son açıklamaya göre 12 hareketlilik için 13000, 24 hareketlilik için 23000 euro ödenek verilmektedir. dil yeterliliği daha çok comenius asistanlıklarında, hizmetiçi eğitimlerde ve dil okulu eğitimlerine katılmada istenirken (kpds'den 70 almak gerekir) iki taraflı ortaklık ve çok taraflı ortaklıklarda böyle bir dil şartı aranmaz, sadece dil biliyor olmak hareketliliklerinizde size kolaylık sağlar. formun doldurulması aşamasında ise genellikle il milli eğitim müdürlüklerindeki ar-ge bölümleri destek verir. programla ilgili çok sayıda ortak bulma sitesi vardır, bunlardan bir tanesini seçip konuya uygun bir proje ile ortaklık alıp başvuruda bulunmak da mümkündür hazırladığınız projenin özeti ile bu sitelerde ortak aramak da. bir comenius projesi hazırlamak için belli dönemlerde açılan seminerlere katılıp sertifika almak gerekir. www.ua.gov.tr adresinden hayat boyu öğrenme kapsamındaki tüm programların bilgilerine ulaşılabilir.
  • avrupa birliği'nin gayet astronomik rakamlarla desteklediği proje. birçok ortak projeye katılmış -okulun ingilizce öğretmeni ile- okullar gana, hindistan, nijerya gibi ulkelerden geniş çaplı projeler çıkarmıştır.
    diğerleri başka ulkelerle kaynaşıyordu muhtemelen.
    kpds'den 70 alma barajı dışında pek sorunla karşılaşılmıyor turkiye'de. gerisi herhangi bir 3. dunya ulkesi seçmeye kalıyor. seçtikten sonra da bir şekilde kaynaşılıyor zaten. global warming hala en geçerli proje çunku.
  • 2011-2012 döneminde sekiz aylık bir süre boyunca dahil olduğum programdır. bir öğretmen adayının başına gelebilecek en güzel şeylerden biridir.

    sorusu olanlara, tavsiye isteyenlere de bir mesaj kadar yakınım.
  • asistanlık başvuru formunda ve final raporunda uzun uzun cevaplar gerektiren sorularıyla insanı günlerce uğraştıran proje.

    başvuru formunda 'asistanlık yaptığınız okulun müfredatına ne gibi katkılarda bulunmayı düşünüyorsunuz' sorusuna ne cevap versem diye düşündüm durdum, finalde de 'bu konuda ne yapmıştım acaba?' sorusuyla boğuştum.
  • john amos comenius (1592 - 1670/moravya) modern eğitimin babası olarak bilinir. uluslararası eğitimin önemini vurgulamış, başka ülkelerdeki değişik yaşam tarzlarına, din ve dillere saygı gösterilmesi gerektiğine inanmış ve dünya barışının dini farklılıklar nedeniyle yapılan savaşların durdurulması ile mümkün olacağına işaret etmiştir. bu yüzden de socrates'in altında yer alan comenius programına onun adı verilmiştir.
  • yasadigi yillarda cevresindekilere "kardesler, dayiyosunuz insanlarin burnuna grekce latince edebi-teolojik-felsefi kazik metinleri, yabanci dil falan ogrenemiyo insanlar, gelin iki konusturun*, iki komunikasyon ortami dogurun o dilde bak nasil bulbul gibi sakimaya baslicaklar..." diye yirtinip duran, soylediklerinin kiymeti ancak 300 yil sonra anlasilip uygulanabilmis yuce sahsiyet. comenius programi, socrates programinin birinci eylemi olarak gecmektedir gunumuzde de.
    (bkz: comenius 1)
  • jan amos komensky (lat. comenius) tam adıyla jan amos segeş nivnicky, komensky soyadı babasına atfen kullanılır, (28.3.1592-15.11.1670), çek pedagog, teolog, filozof, ve yazar, rahip ve kardeşlik birliğinin son piskoposu (1648 yılından itibaren), macaristan sınırına yakın nivnice veya uhersky brod'da doğmuş amsterdam' da ölmüştür. hayatı boyunca 154 kitabı yayınlanmıştır. bu kitapların çoğu katolik kilise tarafından yasaklanmış veya yakılmıştır. çekler tarafından "milletin öğretmeni" olarak anılır. doğum günü olan 28 mart çek cumhuriyetinde öğretmenler günü olarak kutlanır.
    modern eğitimin babası olarak anılan komensky, çocukların oyun yoluyla öğrendiklerine dikkat çeken ilk düşünürdür, fakirlerin ve kadınların da erkeklere ve zenginlere eşit öğrenim görmesi gerektiğini savunur.
    harvardın ilk başkanı olması için gelen teklifi reddetmiştir.
    ders kitaplarında resim kullanan ilk kişidir.
    nicolas kopernicus'un "on the revolution of celestial bodies" kitabının orjinal el yazısı metnini, yakılmasını önlemek için, kopernikusun fikirlerine inanmadığı halde, tüm mal varlığını ödeyerek satın almıştır.
    "...biz özgür varlıklarız, kendi kendilerini sonsuz sonsuzlukta yaratan"
    " öğretim, sözle yapılabilir, eğitim ise sadece örnek olunarak"
    "dünya insanlık için okuldur, her insanın hayatı, beşikten mezara kadar öğrenmekle geçer"

    uhersky brod j.a.k müzesi http://www.muzeum.uh.brod.cz/en/en.htm
    prag j.a.k. müzesi ve kitaplığı http://www.pmjak.cz/english/indexen.htm
  • elemelerde kalite yetersizliğinden çok dilde yetersizlik terimi kullanan hayat boyu öğrenme programı. 19 sayfa tutan ingilizce başvuru formumdan dilde yeterli olup olmadığım gayet açıkça görülür. referans mektupları için ''sen yaz ben imzalarım'' diyen bir öğretim görevlisini sorgulamaktır burada asıl yapılması gereken. dilde yeterli olmayanlar süzüldükten sonra da bütçe dahilinde kura çekilerek asil ve yedek liste belirlenir. bütçe yetersizliği damgası dilde yeterli olup kuradan geçemeyenleri gösterir..
hesabın var mı? giriş yap