• vietnam’ın bağımsızlık mücadelesine ho chi minh’ten sonraki ikinci liderdir. 14 yaşındayken büyük vietnam devrimci partisi saflarına katılmıştır. hanoi üniversitesi’nde hukuk öğrenimi görmüştür.
    1939’da, fransız baskısının artması üzerine çin’e geçmiş, 1941’de, daha sonra vietnam halk ordusu’nun temelini oluşturan ilk gerilla örgütü olan viet-minh’i kurmuştur.
    ho chi minh önderliğinde ve giap’ın komutasındaki vietnamlılar bir yandan eylül 1940’ta ülkeyi işgal eden japonlara, diğer yandan fransız sömürge yönetimine karşı savaşmışlar, mart 1945’te japonlar tüm çinhindi’ni işgal edince, ho chi minh’in çağrısıyla harekete geçen giap, saygon ve hanoi kentlerini ele geçirmiş ve 2 eylül 1945’te, vietnam demokratik cumhuriyeti kurulmuştur.
    japon işgalinden kurtulduktan sonra, sıra fransa’ya gelmiş, aralık 1946’da başlayan savaş, giap’ın askeri dehasını gösterdiği 1954 dien bien phu saldırısıyla noktalanmış ve aynı yıl cenevre konferansı’yla ülke ikiye bölünerek güneyde vietnam cumhuriyeti kurulmuştur. giap, 1960’ta, amerikan uydusu haline gelmiş olan bu yarıda saldırıya geçmiş, 500 bin abd askerine karşı yürütülen zorlu mücadele, giap komutasında zaferle sonuçlanmıştır. 1976’da, iki vietnam birleşmiş ve vietnam sosyalist cumhuriyeti kurulmuştur. giap, savaşta gerilla taktiklerini anlattığı iki de kitap yazmıştır.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap