3 entry daha
  • 26 temmuz 2005 tarihinde turkiye saati ile 17:39'da firlatilan ve devami yahoo araciligiyla, internetten yayinlanan ucusun kod adi. videolardan da goruldugu uzere kalkis sirasinda yine bazi parcalar kopmus ve nasil bir zarar verdigi aciklanmamistir.

    nasa, gelecek sefer yapilacak ucus icin (eger yapilirsa tabi) her turlu onlemi almis, programcilik deyimiyle, debugging icin gerekli tum promptlari koymustur. kalkistan 9-10 dakika kadar sonra aractan ayrilan en buyuk yakit tankinin uzerinde, kalkis rampasinin hemen altinda (erimesi icin!), ayrilan ek roketlerin uzerinde, kisacasi mumkun olan her yerde kamera vardi ve kalkisin hemen ardindan bunlari tekrar gosterdiler. hatta bir ya da iki tane ucak vardi, mekigi bir yere kadar takip ettiler.

    firlatilisin yaklasik 1 saat sonrasinda yapilan basin toplantisinda gazetecilerin sorulari bizimkilere ornek olacak cinstendi. ornegin, su sorularla asla karsilasilmadi:

    - he, he, komutan bayan eileen collins'in komutanligini murettebat nasil karsiladi?
    - eileen collins'le murettebat bilmem kim arasinda bir iliski oldugu dogru mu?
    - eileen collins'le diger bayan eleman arasindaki husumet devam ediyor mu?
    - eh, eh, murettebat arasinda bir de japon var, cubukla mi yemek yiyecek?
    - japon'un kiyafetinde de amerikan bayragi mi var, yoksa japon bayragi mi?
    - kac para harcandi bu gorev icin?
    - ya bu da duserse?
    - dusmeyecegi kesin mi?
    - astronot kiyafetlerini kim dikti?
    - surer gider...

    yani herkes bu olayin amerika icin oldugunun, butun dunyanin gozunun kulaginin bu gorevde oldugunun farkindaydi. kimse kendi kuyusunu kendi kazmadi. en zor sorular, bence, sensorlerdeki ariza devam etseydi, bu gorev tekrar gerceklesecek miydi? bundan sonraki hedef ne? geri donmeleri icin bir risk var mi? gibi, sorulardi ki, yonetim ekibi cok sabirli bir sekilde, sakalasarak tum sorulari yanitladi.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap