20 entry daha
  • oldukça ender olduğu düşünülen bir durumu, yaşamın ortaya çıkmasını açıklamaya çalışır.

    temel anlamda canlıların yapısını oluşturan elementlere baktığımızda bunlar hidrojen, oksijen, karbon, nitrojen gibi elementlerdir ve evrende en çok bulunan elementler bunlardır. aslında teknik olarak evrende bulunan maddenin %99'u hidrojen ve helyumdur. big bang teorisine göre evrende bulunan ilk maddeler de sadece bunlardı.

    bu diğer %1 ancak bir yıldızın çekirdeğinde oluşabilir ve süper nova patlamaları sırasında evrene saçılırlar. bu açıdan bakıldığında abiyogeneze göre teknik anlamda aslında hepimiz yıldız tozuyuz. yani yaşamı meydana getiren elementlerin evrende bize yakın başka bir yerde oluşan süpernova patlamalarından gezegenimize ulaşan elementler olduğunu görüyoruz.

    gezegenimizdeki yaşamı tanımlarken yukarıdaki elementlere yaşam için çok çok önemli olan bir tanesini daha eklememiz gerekir. o da fosfordur. fosfor, dna, rna ve atp gibi yaşam için elzem moleküllerin yapısında bulunur.

    yakın zamanda, süpernovalar ve geride bıraktıkları bulutsular üzerinde yapılan araştırmalara göre, patlamalar sonucu ortaya çıkan ağır elementlerin her hangi bir sistematiğinin olmadığı, fosforun da yaygın bir element olmadığı sonucuna ulaşmaya başladık.

    bu durumda şunu önerebiliriz;
    "bir gezegen yaşam için mükemmel koşullara sahip olsa bile, kendisine yakın bir yerlerde sonucunda fosfor elementinin bolca üretildiği bir süpernova patlaması olmamışsa, bu gezegende bizim gezegenimizdekine benzer yapıda bir yaşam oluşma olasılığı yoktur."

    şayet dna, atp tipi yapılanmalar veri ve enerji depolaması için mecburi bir şey ise, yaşamın oluşmasının evrende sandığımızdan çok çok daha ender bir olay olabileceği ortaya çıkar. bu durum fermi paradoksuna da bir açıklama getirebilir.

    bu tespitler evrende başka bir yerde yaşam olmadığını önermez. sadece yakın çevremizde buna henüz rastlamamış olmamızı açıklar. sadece gözlemlenebilir evrendeki galaksiler ve yıldızların sayısı bile imkansız gibi görünen bütün olasılıkları gayet normal bir durum haline getirebilecek ölçülerdedir.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap