2 entry daha
  • türk resim sanatı tarihinde öncü isimlerden biri. önce kuleli askeri idadisi, ardından harbiye’de eğitim gören ve burada önce nuri paşa, daha sonra da paris’ten henüz dönmüş olan süleyman seyyid’den resim dersleri alır. hoca ali rıza’nın yetenekli bir ressam olduğu henüz öğrencilik yıllarında hissedilir. 1881 yılında, harbiye resim sınıfında göstermiş olduğu başarılardan ötürü sultan ii. abdülhamid tarafından nişan-ı mecidiye ile ödüllendirilir ve 1883 yılında harbiye’de resim öğretmeni olur.
    hoca ali rıza’nın türk resim sanatı tarihi’ndeki önemi, türkiye’de açık hava ressamlığını ve poşad geleneğini başlatan figür olmasında yatar. aralarında darüşşafaka, inas sanayi-i nefise mektebi’nin de bulunduğu çeşitli kurumlarda vermiş olduğu derslerde de öğrencilerini daima doğadan çalışmaya yöneltir hoca ali rıza.
    başlangıçta hayali manzaralar ya da darüşafaka, harbiye gibi yerlerde usül olduğu üzere kartpostaldan çalışarak manzaralar yapar ve derken açıkhavada çalışmayı, hemen sonrasında da empresyonizmi keşfeder kendi kendine. naif ama bir o kadar tuhaf bir ressamdır. desenleri, suluboyaları, yağlıboyaları http://www.sanalmuze.org/ adresinde görülebilir, naifliği ve duyarlılığı hissedilebilir.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap