6 entry daha
  • kafadan not: daha önce trek askimin neden deprestigini star trek enterprise basligina yazmistim. bu konuda taa üniversiteden en yakin arkadasimla muhabbet ederken convention'a gitme karari aldik ve sosyeteye rezil olmamak icin tos'tan, tas'tan baslayarak ne var ne yok bastan izledik, bir dolu kitap okuduk.beni de sasirtan bir sekilde eskiden cok begendigim bir cok isi hic takdir etmedim ya da tam tersi. bunlar iste o sürecten kalanlar.
    ---
    alemlerde kisaca tas ya da sttas diye bilinir.

    aslinda, gene roddenberry star trek bitirilmesine ragmen, onu gözden cikarmamistir ama tüm dekorlar kayboldugundan veya hurdaya cikarildigindan o kadar masrafin altina kimse girmemek istememektedir. basarisizliktan bitirilmis bir sov icin cok riskli bir is tabii. o sirada filmnation ekibi " anime yapalim" diye gelince üstüne atlamis bilakis.

    efendim yazilmis, canon degildir diye, tam dogrusunu söylersek, gene roddenberry yesteryear haric canon degil demis. tamam da niye degil? yukarida söylenmis zaten: yazarlar ayni, seslendirmeyi yapanlarin tamami ayni, yapimcilar ayni. bence, maldan istedigi gibi para kazanmasi mümkün olmayinca, müsterisine "bak bu da var ama sana olmaz abla, sen bak bundan al, hic ayni kalite mi" diye pahali mali kakalamak isteyen esnaf taktigi.. de yemezler. ki tng, ds9, ent, idw comics'ten cikan star trek year four ve j.j. abrams (peki bu sayilmaz :), yeterince tas'tan motif almistir, nereye canon degil?

    ha, bir kisim hikaye ciddi ciddi kötü, zaten bir kismi da tos'da reddedilmis senaryolar. "özel efektlere paramiz yogudu, durmayin kizlar bari burada kurtlarimizi dökelim" mantigiyla yapilmis cizimlerin bir kismi da fecaat. üstüne cast'in tamaminin baska isleri oldugundan sadece ilk bölümler stüdyo'da birlikte seslendirilmis. hepsi ayri ayri kaydetmis rollerini. belki o zamanin teknolojisinden iyi montajlayamadiklarindan, bunu gercekten seyrederken farkettim ve rahatsiz oldum. hedef kitle de belirsiz; cocuklara mi, yetiskinlere mi, yoksa sadece tos'u izleyip, gecmisi bilenlere mi, bölümler her telden ayri oynuyor. ee haliyle tutmamis. ikinci sezonun ortasinda bitirivermisler.

    gercekten orjinal cast'in biri haric tamami vardir. scotty james doohan, uhura nichelle nichols ve hemsire chapel, majel barrett roddenberry'nin ses akrobatligi yapip, kendi tiplemelerinin yani sira ekibe katilan iki yeni figürü (arex ve m'ress) de seslendirirler. o da yetmez, bölümde cikan neredeyse tüm diger figürlere de el atarlar.

    bir kisi haric dedik, pavel chekov ya da walter könig. o ara bayagi bir ekonomik zorda olan könig, kadroya yapim masrafini artirmamak icin alinmaz. bunun üzerine vicdan azabi duyan roddenberry, ona senarist olmasini teklif eder, lakin yazdigi senaryoyu üc kez mi bes kez mi, neyse kafasina firlatip yollayinca, chekov'umuzu "sana da yapacagin iyiligi de " raddesine getirir. orayi böyle yapalim, surayi böyle yapalim derken, gercekten kötü bölümlerden biri the infinite vulcan böyle dogar. ancak bu, ilk kez bir star trek oyuncusunun senaryo yazmasi olarak trek tarihine gecer.
    ilk kez holodeck'le, sehlat'la, forge'la filan tas'te karsilasiriz . ilk emmy'i en iyi cocuk dizisi olarak alirlar ama alan da veren de aslinda bunun cocuk dizisiyle filan ilgisi olmadigini bilmektedir.

    dedigim gibi tas'ta bir dolu kötü bölüm var ama "asla bir daha izlemem, zaman kaybi " diyebilecegim özel bir bölüm yok. favorimse hemen herkes gibi yesteryear.

    son söz: trekkieyseniz de, trekkerseniz de sart. geriye kalanlar icinse, he-man cizimlerini filan seviyorsaniz, izleyin pisman olmazsiniz.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap