• radyo oyununa adını veren bu gerçekten yaşanmış facianın hikayesi 1890 yılında, abdülhamit'in japon imparatoru meiji'ye bir jest, bir iyi niyet ifadesi olarak kafile göndermeye karar vermesiyle başlar. amiral osman bey'in başkanlığında ve ertuğrul fırkateyniyle japonya'ya giden bu delegasyon (ki japonya'ya giden ilk osmanlı diplomatik görevli kitlesi olma şerefine naildirler) orda her türlü görevlerini başarıyla ifa ettikten, meiji'ye şeref nişanı dahi taktıktan sonra istanbul'a dönmeye yeltendiğinde, ertuğrul deli bir fırtınaya yakalanır ve kaşino nam şehrin orada çok üzücü, çok kötü bir şekilde paramparça olur, batar.
    osman paşa da dahil olmak üzere 500'ün üzerinde yüksek ve alçak düzeyli görevli boğulur; kalanlar, -belki bir 60 kişi- ise japon insanlarının yorulmak bilmez çabaları sonucu kurtulur. ve bir kere daha bir facia iki ülkenin diplomasisini sıcaklaştırır, dostluk bağlarını güçlendirir.
    koşino şehrinde ertuğrul faciası şehitlerini anmak için bir anıt dikilmiş, ve yanlış bilmiyorsam ikizi mersin'e de konulmuştur.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap