35 entry daha
  • ''maymunkeş''

    azapkapı “maymunların azabı”

    azapkapı… şimdi haliç atatürk köprüsü’nün galata tarafında sokollu mehmet paşa camii‘nin olduğu semtin ismi. semtin ismi 15. yüzyılda bugünkü haliç tersanesi yanında yer alan gemi hizmetlerinde görevli olan ve “azeb” ismi verilen askerlerin kışlasından alıyor. kışlanın ismi “azebler kışlası” idi. 15. yüzyılda galata’yı çevreleyen surlar ayaktaydı ve bu kışlaya yakın bir kapı mevcuttu. kapının ismi “azep kapı” idi.

    eskiden açık denizde gemi direkleri üzerinde korsan gözetleme işini eğitimli maymunlar yapardı. maymunlar ufukta bir gemi gördüklerinde çığlıklar atar gemicilere haber verirdi. gemiciler de muhtemel korsan saldırısına karşı önceden hazırlıklı olurdu.

    tekrar başa dönelim… azapkapı semti azep kışlası’ndan ötürü gemi malzemelerinin satılması için doğal bir pazar olmuştu. gemi malzemelerinin yanı sıra bu gözcü maymunlar da şimdi sokollu mehmet paşa camii’nin civarında satılıyordu.

    padişah 3. murat’ın (doğrusu 3. murad han) hocası abdülkerim efendi oldukça dindar, asabi, her aklına geleni yapan ve padişah üzerinde etkili olan biriydi. abdülkerim efendi bir gün okuduğu kitapta “maymun fuhşa alet olur” satırlarına rastlar. bir hışımla etrafına halkı toplayıp soluğu azapkapı’daki maymuncu dükkanlarında alır. dükkanlarda bulunan ne kadar maymun varsa hepsini yakalatıp ağaçlara astırır… halk o günden sonra abdülkerim efendi’ye “maymunkeş” lakabı takar…

    kaynak: reşat ekrem koçu “tarihimizde garip vakalar”

    not: alıntıdır.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap