9 entry daha
  • streaming platformlarının güç kazanması ile eski hareketliliğini kaybetmiş abd'nin resmi single listesi.

    billboard hot 100 ya da forumlarda kısaca ifade edildiği gibi bb100, billboard 100, hot 100 bugün satışların, radyoların ve streaming'in belirli yüzdelerinin alınmasıyla hesaplanıyor.

    satışların (pure sales) hesaplanması cuma 00:00'da başlar ve bir hafta sonra kapanır, listeye etkisi %35 ile %45 arasındadır.

    radyoların (airplay) hesaplanması pazartesi 00:00'da başlar ve bir hafta sonra kapanır, listeye etkisi %30 ile %40 arasındadır.

    streaming'in hesaplanması cuma 00:00'da başlar ve bir hafta sonra kapanır, listeye etkisi %20 ile %30 arasındadır.

    hangisinin hangi oranda etkileyeceği her hafta değişir.

    billboard ilk kez ağustos 2007'de streaming'i bb100'a dahil etti. giderek güçlenen streaming için mart 2012'de on-demand songs listesini kurdu. ocak 2013'te ise resmen streaming songs listesini açtı. yine 2013'te youtube izlenme oranlarını streaming olarak saymaya başladı. 2017'de ise streaming platformlarının payını kendi arasında bölüştürdü. yeni karara göre youtube gibi sponsorlu platformların etkisini azaltırken spotify gibi ücretli platformların etkisinin daha fazla olmasına karar verdi.

    bugün müzik ağırlıklı bazı büyük streaming platformlarının şubat 2018 itibari ile kaç kişi tarafından kullanıldığına bakarsak:

    spotify: 140 milyon
    soundcloud: 175 milyon
    pandora: 73.7 milyon
    apple music: 36 milyon
    amazon prime: 10 milyon
    tidal: 4.2 milyon

    streaming songs listesinde mart 2013'ten bu yana haftalık stream rekoru kıran şarkılar:

    - harlem shake (103 milyon)
    - look what you made me do (84.4 milyon)
    - god's plan (83.3 milyon)
    - despacito (69.6 milyon)
    - humble (67.4 milyon)
    - hello (61.6 milyon)
    - black beatles (55.9 milyon)
    - rockstar (55.3 milyon)
    - i'm the one (53.9 milyon)
    - dna (51 milyon)

    kaynak kaynak kaynak kaynak kaynak kaynak kaynak

    internette dijital satışların resmileşmesi üzerine 2005'te müzik endüstrisinde "dijital dönem (digital era)" başlamıştı. şimdi de streaming dönemi başladı ve bu sisteme ayak uyduramayan şarkıcılar eski güçlerini kaybediyor.

    streaming'in kendisi ise billboard 100'ı yavaşlatan bir etkiye sahip. şarkılar daimi bir streaming desteği gördüğü için zirveye çıktıklarında orada çok uzun süre kalabiliyorlar. listenin ilk 10'u çok yavaş değişiyor. bir şarkı aylarca ilk 10'da kalabiliyor. bir şarkının hot 100'dan düşmesi ayları buluyor. bazen ilk 5'in haftalarca değişmediği oluyor. streaming öncesinde bir şarkının gerçek etkisini korumasında radyolar etkili oluyordu. dijital satış listesi her hafta yeni yayınlanan şarkılar yüzünden sürekli bir hareket halinde olduğu için şarkının gerçek etkisini radyolar belirliyordu. şimdi buna streaming eklendi ve şarkıların "bir kez satın alınma dönemi" bitti. insanlar şarkıyı her gün stream etmeyi tercih ediyorlarsa bu doğrudan bb100'a yansıyor. şarkı gerçek anlamda popülaritesini kaybedene kadar ilk 10'dan düşmüyor.

    bugün streaming'e gerçek anlamda uyum sağlayabilmiş şarkıcılar ed sheeran, drake, rihanna, ariana grande, the weeknd, kendrick lamar, justin bieber, post malone ve imagine dragons.

    ed sheeran bu işin başını çekiyor. divide'ın yayınlandığı bir yıl olmadı ama albüm dünya çapında 10 milyon satmayı başardı. bunun sadece 3 milyonu dijital/cd satışı. albümün tüm şarkıları birçok ülkenin müzik listesine girererek tarihi bir başarı elde etti. shape of you 33 hafta ilk 10'dan düşmedi. yayınlandığı bir yıldan fazla oldu ve hala ilk 30'da. bu yılın ortasında bb100'da tüm zamanların rekorunu kıracağı tahmin ediliyor. adam spotify'da aylık 50 milyon dinleyiciyi gören ilk isim oldu.

    drake ikinci sırada geliyor. bunun temel nedeni ise kendisinin çok dağınık olması. adam kafasına ne eserse onu yapıyor. bir bakıyorsunuz albüm yayınlamış, daha yeni albüm yayınlamışken bağımsız single yayınlıyor. sonra bir bakıyorsunuz mixtape yapmış. ardından düet geliyor ve sonra yine bağımsız single. üniversitelerde irregular öğrencinin müzik dünyasında vücut bulmuş hali. bu dağınıklığına rağmen sheeran'dan sonraki en büyük ikinci isim.

    kadın şarkıcılarda ise rihanna streaming'e uyum sağlamış en başarılı isim. şu sıralar dua lipa ve camila cabello popüler gibi görünebilir ama daha ilk albümleri. iki yıl sonra gerçek anlamda ne durumda oldukları belli olur.

    çok büyük albüm şarkıcıları olup streaming'de yerlere yapışan isimler ise şu şekilde: adele, taylor swift, beyonce, eminem ve justin timberlake.

    justin timberlake'in son albümü man of the woods ilk haftasında 293 bin sattı, bunun 242 bini dijital/cd satışından. hem single'ları hem albümü streaming kullanıcılarının tercihi olmadı.

    adele, 25 albümüyle 21'ın elde ettiği başarıların üçte birini ancak elde etti. albümü yedi ay gecikmeli olarak streaming servislerine koysa da ilk 10'da tutmayı başaramadı. single'larda ise üç tane bir numarayı görmek şöyle dursun, üç tane top 10 şarkı bile göremedi.

    taylor swift streaming'e en çok meydan okuyan isim. kadın tek bir albümü değil, tüm diskografisini streaming'den çekti ve iyi halt yedi. bugün streaming'e uyum sağlayamadığı için kıvranıyor. kendisinin streaming ile ilgili fikirleri bir yana, şirketinin gelenekçi ceo'su da onu sonuna kadar destekledi. 1989 geçen haziran ayında spotify'a eklendiğinde altı ay gibi kısa bir süre içinde 3xplatin sertifika kazanmıştı. popülaritesini kaybetmiş bir albüm altı ayda bu başarıyı elde etmişse, zirvesinde olduğu dönemde neler yapardı kim bilir. 2000'lerde adele'in 21'ından sonraki en başarılı albüm olabilirdi ya da beş şarkıyı bir numara yaparak mj'nin rekorunu egale edebilirdi. bugün ise swift'in kaçırılmış potansiyel başarılardan daha büyük bir problemi var: sisteme adapte olamadı. oysa 1989 bu adaptasyon için mükemmel bir fırsattı. daha da ilginç tarafı swift'in birçok fanı kafayı "pure sales" ile bozmuş durumda. millet listelerde başarıdan başarıya koşarken bunlar hala dijital/cd satışlarıyla övünüyorlar. reputation'ın ilk haftasında streaming servislerine gönderilmemesini başarı olarak görenler var. 2 + 1= 3'tür. bunun 2'sinin nereden geldiği sonucu değiştirmez. satış, streaming'den üstün değil. sonuç önemli. swift 2000'li yılların başında çıksaydı, bunlar muhtemelen dijital albüm satan şarkıcıları cd/kaset satışıyla aşağılamaya falan çalışırlardı. 2014'te benim gibi swift'in streaming politikasını onaylamayanların lafını ağzına tıkıyorlardı, hala aynılar.

    beyonce ise adele ve swift'ten daha saçma bir durumun içinde. lemonade'in yayınlandığı neredeyse iki yıl oldu ama albüm hala spotify'da yok. üstelik kendisi adele ve swift gibi "ya hep ya hiç" diyenlerden değil. albümünü gitti, streaming platformlarının en işe yaramazına, en tartışmalısına koydu: tidal'a. hani şu toplam 5 milyon üyesi bile olmayana. ulan 4 milyon üyenin her biri albümü her gün dinlese ne değişir, 140 milyonluk spotify'ı görmezden geldikten sonra? bugün divide on ayda on milyon satarken lemonade gibi bir albüm iki yılda dört milyon satabilmiş değil. tidal kurulduğu günden itibaren gerek üyeleriyle gerek izlediği politikalarla sürekli tartışma konusu. "promosyon" olarak şarkıcının "müziğini" kullanması onaylanan bir durum değil. mesela apple music promo için exclusive videolar yayınlıyor ya da spotify şarkıcıları stüdyolara davet edip cover'lar falan yaptırıyor. tidal ise doğrudan şarkıcının özünü, müziğini kullanıyor. deluxe versiyonu kendine saklar, bu başka ama doğrudan albüm üzerinden oynaması tepki gören bir durum. üstelik recording academy üyelerini de etkiliyor ki bu da doğrudan grammy'ye yansıyor. ilk haftasında 653 bin satabilmiş bir albüm bugün abd'de 2xplatin sertifika alabilmiş değil, dahası bu karar beyonce'nin streaming dönemine adapte olmasına engel oluyor. kadının güncel müziği 140 milyonluk spotify'da yok. adaptasyondan nasıl söz edilebilir?

    bu albüm şarkıcıları lady gaga ya da katy perry gibi çaresiz durumda değiller. hala bütün piyasanın üstünde albüm satışlarına sahipler ve endüstriyi domine edebiliyorlar (özellikle adele ve swift) ama gelecekte benimseyecekleri politika çok önemli çünkü gün geçtikçe "albüm satışı" olayı ölüyor. artık ilk hafta 200 bin satmak büyük bir başarı. küçük bir örnek: timberlake 2002'de 440 bin satan albümüyle bir numara bile olamamıştı. 2018'de 293 bin satan albümü 2018'in şimdiye kadar ki en iyi ilk hafta satışını elde etti.

    sonuç olarak endüstri gerçekten yeni bir döneme girmiş durumda. despacito bugünkü başarısını streaming'e borçlu. ed sheeran 2014'te olduğu noktadan çok farklı bir yerde. camila cabello ve dua lipa gibi yeni şarkıcılar streaming sayesinde bir yerlerde.

    apple'ın ve amazon'un birkaç yıl içinde dijital satışlara tamamen son vereceğine dair haberler var ama bunlar henüz doğrulanmadı. bugün streaming inkar edilemeyecek kadar büyük bir güç ve her geçen gün daha da büyüyor. müzik listeleri ya da sistemin değişmesi bir yana, müzik endüstrisine en büyük katkısı korsan ile en etkili mücadele aracı olması. insanları aylık makul bir ücret ödemeye ikna ederek korsanın önünü kesiyor.

    (bkz: üç ayrı konuyu tek bir entry'de birleştirmek)
    (bkz: entry tasarrufu)
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap