6 entry daha
  • birçok farklı yorumu olan (ki ben en az 3 farklı yorumu gördüm) bu destan en ... (şimdi basit derim olmaz, komik derim hiç olmaz ama güzel fakat edebiyat dili olarak yetersiz desem belki olur) biçimde "türkiye'nin ilk sumerologlarından" muazzez ilmiye çığ tarafından "gılgameş - tarihte ilk kahraman kral" adıyla kaleme alınmıştır.
    öncelikle şunu belirtmeliyim ki destan farklı kaynaklardan (sümer, babil ve sonraki birkaç uygarlık) derlenmiş ve hala bir kısmı bulunamamış tabletlerden toparlandığı için kimi farklı yorumlarda tutarsızlıklar görülebilir (evet tsan chan arkadaşım).
    şimdi biz muazzez hanımın yorumuyla yaklaşırsak olaya, önce şunu söyleyebiliriz: gılgameş tarihte bilinen ilk kral kahramandır, ayrıca üçte bir insan-üçte iki tanrı olan bu kahraman bize tutkuların bitmezliğini ve o çağlardan günümüze insan beynini kurcalayan kimi temel soruların değişmezliğini göstermesi bakımından önemli bir şahsiyettir.
    ilk uygarlıkların beşiği olan mezopotamyadaki uruk şehir devletinin kralı olan gılgameş'ın nasıl kral olduğu, nasıl doğduğuyla ilgili de çelişkili görüşler vardır ama bilinen birşey vardır; o da bu kralın halkı tarafından çok sevildiğidir, ta ki kralımız yalnızlıktan ve kendi seviyesine göre bir arkadaş bulamadığından yakınana ve hatta dellenmeye başlayana dek. (bu noktada tutarsızlıklardan biri ortaya çıkacaktır, bu da enkidunun ortaya çıkışıyla ilgili farklı yorumlardan kaynaklanır). bu sıkıntıdan onu kurtaracak kişi başta düşmanı ama sonradan en iyi (ki zaten tektir) dostu olan enkidudur. enkidu ile birlikte yenilmez canavarları altetmesi ve birçok kahramanlıklara imza atması zaten onun adını daha da pekiştirmiştir tarih sahnesinde. gel gör ki enkidu ölür ve kahraman kral yine yalnızlığa mahkum olur. bu olay kralın tekrar dellenmesine sebep olmakla birlikte yeni bir problemi de-ölümsüzlük problemini- beraberinde getirir. ölümsüzlüğe ulaşma isteğiyle yanıp tutuşan kahramanımız kendini dağa taşa salar ve ölünmsüzlüğü araştırmaya koyulur. bizim aslında nuh tufanı diye bildiğimiz olayın utanapiştim (bkz: utnapiştim) dilinden anlatısıyla karşılaşan ve ölümsüzlüğe ulaşamayacağını anlayan gılgameş sadece gençlik otuyla yetinmek durumunda kalır -gibi olur- (bkz: gılgamesh/4). oysa sonunda gençlik otunu da elinden kaçıran gılgamış kaderiyle baş başa kalır, ülkesine döner ve ... masal da burada biter. (masal dediğime bakmayın, destanımızı muazzez hanım aynen bu üslupla yazdığından bana da masal gibi okumak ve anlatmak düştü)

    edit not: muazzez ilmiye çığ türkiye'nin ilk sümeroloğu değilmiş ilklerden biriymiş, vesselam ben de değiştirmişim
    (eski: türkiye'nin ilk sümeroloğu
    yeni: türkiye'nin ilk sumerologlarından)
187 entry daha
hesabın var mı? giriş yap