4 entry daha
  • oldukça tipsiz fakat tipsiz olduğu kadar esaslı bir askeri komuta yeteneğine sahip olan birlik generali. konfederasyon kuvvetlerine virginia ve south carolina'da indirdiği ölümcül darbeler konfederasyon ordusunun çözülmesini sağlamış ve birleşik devletler'e zaferin kapılarını aralamıştır.

    sherman'ı komuta becerisi dışında askeri bir üne kavuşturan diğer bir unsur düşman güçlerinin savaşma azmini ortadan kaldırmaya yönelik hayata geçirdiği taktik yaklaşımlar olmuştur. sherman, halk desteğinin orduya güç veren ve onu takviye eden en büyük unsur olduğunun farkında olarak scorched earth yani yanmış toprak politikasını ilerlediği düşman bölgelerinde uygulamış ve konfederasyon kuvvetlerinin fiziki ve psikolojik altyapısını çökertmiştir. kendisine ilk modern general yakıştırmaları da işte uygulamaya koyduğu bu taktik yaklaşımlardan ileri gelir.

    kendi sözleriyle bu durumu şu şekilde ifade etmiştir; "beyler, savaşı benimkilerden daha acı kelimelerle tarif edemezsiniz. güneylilerin kalplerini değiştiremeyiz ama savaşı öyle korkunç bir hale getiririz ki bıkarlar. böylece nesiller geçene dek savaşı düşünmezler."
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap