7 entry daha
  • 19. yüzyılın başlarında ve napolyon savaşları'ndan sonra toplanan kongre.

    avrupa'da ortak çıkarlar üzerine bir uluslararası toplum inşası büyük biçimde bu kongre ile tesis edilmiştir. vestfalya anlaşması ile beraber daha önce kritik rolü olan din faktörü göz ardı edilerek devletleri ortak bir paydada birleştirecek egemenlik kavramı ön plana çıkmıştı. viyana kongresi ile inşa edilen avrupa uyumu bütük zayıflıklarına rağmen avrupa'da ortak çıkar ve değerleri ele alan en güçlü yapılanmadır.

    kongre'den sonra uygulanmaya başlanan avrupa nehirlerinin ortak kullanımı avrupa devletlerinin çıkarlar çerçevesinde örgütlenmesini göstermiştir.

    19. yüzyılda doğal hukukun yerini pozitivist hukuk anlayışı almaktadır. pozitivist hukuk insan doğası gereği bazı haklara sahip olduğuna karşı uluslararası hukukun ancak devletler tarafından yapılabileceğine inanır. devletlerin egemenliğine saygı esastır. ihlal edilemez. viyana kongresi bu doğal hukuktan pozitivist hukuka geçişe de şahit olmuş ve avrupa devletlerini egemenlik temelinde ortak değer üzerinden yine bir araraya getirebilmiştir.

    kimine göre, monarşiler, krallıklar desteklenmiştir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap