5 entry daha
  • bazı kural değişiklikleriyle birlikte "vurgun yılı" olarak nitelendirilebilecek ödül töreni.

    "yılın albümü" dalında kural değişikliğine gidildi. artık albüme katkıda bulunan herkes değil, %33 katkıda bulanlar ödülü almış sayılacak. tek bir şarkıda katkıda bulunan ya da düet yapan şarkıcılar ödül almış sayılmayacak. gerçi çok da önemi yoktu. bu "featuring" artistler ödül almış gibi görünse de endüstri gözünde ödül almış olarak algılanmıyordu. bunu resmiyete dökmüşler.

    bu yıl 2011 ve 2013'ten daha da büyük bir vurgun yılı. hiçbir tahmin tutmadı. 2013'te hiç kimsenin beklemediği mumford & sons'ın babel albümünün yılın albümünü kazanması gibi sürprizler bekliyor. ilginçtir ki o yıl da adele'in ödülleri silip süpürdüğü 2012'den sonra gerçekleşmişti. geçen yıl adele'in olduğu törende her şey ne kadar tahmin edilebilirse bu yıl da o kadar belirsiz.

    törene dönersek, birkaç ay önce rap komitesi yenilendi ve bu umut verici bir durumdu çünkü rap albümleri ve şarkıları genel kategorilerde tam destek görmedikleri için kazanamıyorlardı. ancak yeni komite her şeyin içine etti.

    yılın albümü:

    iki rap albümü, iki r&b albümü ve bir poptan oluşuyor. bu kategoriye iki albümü aday etmeyi başaran yeni rap komitesinin oyları kenrick lamar'ın damn ve jay-z'nin 4:44 albümü arasında bölünecek. r&b ise büyük ihtimalle bruno mars'ın 24k magic albümüne odaklanacak. kategorideki tek kadın şarkıcı olan lorde aynı zamanda tek pop adayı. bu yıl adaylık çıkaramayan country ve rock komitesinin kimi seçeceği çok önemli ve muhtemelen country lorde'u seçecek. rap oyları bölünürken pop oyları ed sheeran'ın divide albümü olmadığı için bölünmeyecek. adaylıklar açıklanmadan bir saniye öncesinde lamar'ın damn albümü birçok kişi için kategorinin favori ismiydi, artık değil. yeni favori isimler melodrama ve 24k magic. sürpriz aday childish gambino da rap oylarından çalabilir. şu an melodrama oyları bölünmeyen tek albüm. oy kullanan üyeler arasında en büyük komitelerden biri olan country ve yeterince kalabalık olan rock'ın kimi tercih edeceği çok önemli ama rap oyları paramparça olacak.

    jay-z'nin sürpriz adaylığı kendrick lamar'ın bu yılki yiyeceği vurgunun nedeni. 4:44'u şuradan çıkar, ed sheeran'ın divide'ı koy. melodrama'dan dolayı hem pop hem country oyları bölünürken rap oyları bir bütün olarak kalacaktı. mevcut durumda, üstelik jay-z'nin kendi albümü için aldığı ilk adaylık rap komitesini tekrar düşündürecek ve oylar bölünecek. country ve rock üyeleri lamar'ı seçmezse, lamar üçüncü kez yılın albümünden boş dönecek. gerçi yaşlı uyuz country komitesinden mantıklı davranmasını beklemek bir ütopya ama olsun.

    yılın kaydı:

    hem beyaz şarkıcı hem de kadın yok. buna karşılık yine iki rap şarkı aday. bruno mars ise çok büyük bir aptallık yaparak that's what i like yerine çoktan unutulmuş uptown funk'ın çakması 24k magic'i aday etmiş. eğer jay-z sürpriz yapmasaydı ve lamar'ın humble tek rap aday olsaydı despacito'ya meydan okuyabilir ve grammy tarihinde yılın kaydını kazanan ilk rapçi olabilirdi. ancak burada da oylar bölünüyor ve bir kez daha ed sheeran'ın shape of you olmadığı için pop oyları latin oyları ile birleşecek ki bu da despacito'nun favori duruma geldiğini gösterir. rock üyeleri büyük ihtimalle redbone'u destekleyecek ve country bir kez daha kazananı belirleyen grup olabilir (ki bence rap için oylamayacaklar).

    yılın şarkısı:

    kazananın en tahmin edilemez olduğu kategori çünkü bu kategori mutlak suretle adult contemporary ile paralel giderdi. grammy bir geleneği bozdu ve ac'nin en büyük hit şarkısını aday yapmadı. mevcut şarkıların hiçbiri ac'de bir numara bile olamadı. en büyük aday despacito iken en zayıf görünen aday issues'ın bile kazanma ihtimali var. bölünmemiş rap oyları jay z'nin avantajına olsa da pop, latin ve country oylarının da bölünmediğini ve hiçbirinin favorisinin jay z olmadığı gerçeği var. kazanan kim olur tahmin etmek mümkün değil ama her kim kazanırsa küçük bir farkla kazanacak.

    en iyi yeni artist:

    alessia cara üçüncü ve son başvurusunda adaylık çıkarmayı başardı. alma ihtimali de var, iyi bir yıl geçirdi ama gel de gör ki khalid ve sza de başarılı bir yıl geçirdiler. bu kategorinin en önemli özelliği şu ki country adayı yok. country müzik olarak genel anlamda o yıl büyük şarkı ya da albüm çıkaramadı mı country komitesi bu kategoriye yüklenir ve mutlak suretle country'nin genel kategorilerde adaylık çıkarmasını sağlardı. hatta geçen yıl bu kategoride iki adaylık birden çıkardılar. bu yıl ise hiçbir şey yok. rap komitesine inat sza'yi desteklemezlerse hiç şaşmam. sinirliler ve nerede patlayacakları belli değil. burada beni en çok şaşırtan ise jay z'nin olmaması. şahsen ben sahne ismini değiştirip buraya da aday olmasını beklerdim.

    en iyi pop solo kategorisi normalde o yılın popüler şarkılarından oluşurdu ancak bu yıl solo olarak zirveye oturabilmiş iki şarkı var: shape of you ve look what you made me do. swift'i şutlamışlar ama yerine genel kategorilerdeki kadın şarkıcı eksikliğini kapatmak için dört kadın şarkıcı koymuşlar. pink altı yıl sonra ilk pop solo adaylığını aldı. clarkson'ın burada olacağı tahmin ediliyordu, kendisi adaylık konusunda grammy gözdesidir. liste başarısı ne olursa olsun adaylık çıkarır ve aynı şekilde kazanamaz. lady gaga da pink gibi altı yıl sonra bu kategoriye geri döndü. özellikle artpop'ta yediği vurgundan sonra pop kategorilerine geri dönmeyi başardı. kesha ise grammy tarafından ilk kez tanınıyor.

    en iyi pop düet/grup ise en şaşırtıcı kategorilerden biri. bu dal için başvurmuş çok fazla aday vardı ve beklenen adaylıklar çıkmadı. the weeknd ve daft punk'ı, sia'yı john legend'ı, katy perry'yi falan olduğu gibi dışarıda bırakmışlar. şu an için despacito ve something just like this favoriler. en kötü aday ise bana göre şarkıda elli kez "thunder" diye bağırmaktan başka bir şey yapmayan imagine dragons. the weeknd'in starboy şu şarkıdan çok daha iyi vokal performansına sahip.

    bu yılın en sıkıntılı kategorilerinden biri pop vokal albüm. rock kategorilerinde foo fighters ve metallica'yı gören crossover gruplar coldplay ve imagine dragons ile alternatife başvurma hakkı olduğu halde bu kategoriye başvuran lana del rey bütün tahminleri değiştirdi. katgorinin en kötü adayı açık ara farkla kariyerinin en kötü ep'sini yapan coldplay'in albümüdür. imagine dragons ise popülariteden adaylığı aldı. şu an bu katgoride olmasını beklediğiniz ama adaylık almayan bir albüm varsa bunun neden coldplay'in sadece ismiyle aldığı adaylıktır. şahsen ben buradan bakınca imagine dragons'un melodrama'nın üzerinde oturduğunu görebiliyorum. her neyse, kategorinin favorisi ed sheeran'ın divide albümü. genel kategorilerde yediği vurgun düşünülürse bu ödül bu yıl da "teselli" ödülü görevi görecek gibi.

    bu yılın en büyük şoku blue-ribbon komitesinin doğrudan müdahele etmesidir. birçok iddia brp'nin ed sheeran'nın adını doğrudan genel kategorilerden çıkardığını söylüyor. bu yıl da bir ingiliz'in ödülleri süpürmesini istememişler. özellikle "yılın şarkısı" üç yıldır ingilizlere gidiyor. tabii bu "soğuma" arası sam smith'e yarayacak. seneye rahat rahat geri dönebilir.

    diğer şoklardan biri jay-z'nin genel kategorilerdeki adaylıkları. rap kategorilerinin tamamında adaylık çıkarması zaten alışık olduğumuz bir şeydi ama jay z kariyerinde ilk kez kendi albümü ve şarkıları için (üstelik düet yok) yılın albümü, yılın kaydı ve yılın şarkısına aday. bu adaylıkların, özellikle de jay z'nin popülaritesini kaybettiği bir dönemde nasıl geldiği başka bir konu ama 4:44 şarkısının yılın şarkısına aday olması doğru bir karar. buna karşılık yılın kaydı ise tamamen havadan gelmiş bir adaylık.

    yine genel katgorilerde hiç country albüm/şarkı/şarkıcı olmaması bir diğer büyük şok. 2004'ten beri country komitesi bir şekilde genel kategorilere aday çıkarmayı başardı. geçen yıl "en iyi yeni artist" kategorisine iki country şarkıcıyı aday edenler bu yıl sıfır çektiler ve pimi çekilmiş bomba gibi bir yerde patlayacaklar. içerdeki en büyük komitelerden biri bunlar. kimi destekleyecekleri yabana atılacak bir durum değil. kendrick lamar'ın bölünmüş rap oylarından sağ çıkmasını bunlar sağlayabilir. zira bunlar gibi aşağı yukarı aynı güce sahip ve yine aday çıkaramamış rock komitesi muhtemelen gambino'yu destekleyecek.

    bu yıl "tanınma"yı başarmış isimler sza, khalid ve kesha. özellikle sosyal medyada pek çok isim bekleniyordu ama böylesine bir vurgun yılında mümkün değil. on iki hafta zirveye oturmuş shape of you'ya geçit vermediler, shania twain'ı şutladılar kaldı ki halsey, camila cabello, nial horan, fifth harmony, zayn malik gibi isimlerin hiç şansları yoktu.

    bana göre adaylık almayı ciddi anlamda hak etmesine rağmen alamayanların başında miranda lambert'ın albümü geliyor. en iyi country albümde olması gerekiyordu.

    the weeknd ve daft punk göze batan bir diğer isim. özellikle dufk punk ismi adaylık getirir diye bekleniyordu ancak hem starboy'u hem i feel it coming'i yok saymışlar.

    bunu söyleyeceğim hiç aklıma gelmezdi. bir one direction üyesi için bunu ilk kez söyleyeceğim. harry styles'ın sign of the times'ın "en iyi rock şarkı" için aday olması gerekiyordu. hayır, albümün ya da performansın değil ama şarkının o adaylığı alması gerekiyordu. yediler çocuğun şarkısını matmazel.

    swift'in look what you made me do şarkısının videosu hakkı yenen bir diğer adaylıklardan. eğer pop ya da genel kategorilerde adaylık çıkarmış olsaydı, %100 balon adaylık olacaktı ama en iyi müzik video dalında aday olması bekleniyordu. ben ayrıca pop soloya da aday olur diye düşünmüştüm zira bu yıl iki şarkı hariç bir numaraya oturmuş şarkı yok. tamamen doldurma bir adaylık olacaktı ama adaylığı alır diye bekliyordum, olduğu gibi yok saymışlar. swift dua etsin de bu vurgunun nedeni şarkı beğenilmediği için olsun, yoksa ekim ayının başında şirketiyle ilgili iddialar neden olmuşsa seneye de ayvayı yer.

    country'nin katy perry'si carrie underwood şutlanan bir diğer isim. kadın resmen adaylık çıkaramadı. belki bu durum miranda lambert'a yarar diyeceğim ama cma'de lambert'a oy veren country üyeleri akademiye sıra gelince lambert akıllarına bile gelmiyor.

    calvin harris aynı şekilde sağlam vurgun yedi. hem albümü hem de pharrell williams'lı şarkısı yok sayıldı. sadece prodüktörlükten adaylık çıkarabildi.

    katy perry kariyerinde ilk kez bir albümü için adaylık çıkaramadı ki bu da witness'ın ödül törenleri açısından dönemi kapattığını gösterir. grammy adaylık çıkarabileceği son yerdi, yine mtv vma'ye kaldı.

    bunların dışında sosyal medyada fazlasıyla karşılaştığım şikayetlere değinmek gerekirse:

    - i don't wanna live forever aday olduğu halde zayn malik aday olmadı çünkü bu adalık şarkı yazarlığıyla ilgili, performansla değil ve malik şarkı yazarlarından biri olarak gösterilmiyor.
    - havana artık aday olamaz. ancak canlı performansı ya da remix versiyonu bir sonraki sene için aday olabilir. o da çok büyük başarı göstermesi lazım.
    - selena gomez'in bu yıl tek şansı it ain't me'nin "best dance recording"e aday olmasaydı. vurgun yılı olmasaydı aday bile olabilirdi ama olduğu gibi dışlamışlar. neyse ki billboard onu yeterince teselli ediyor.
    - demi lovato'nun bana göre en büyük şansı sorry not sorry ile pop solo performans adaylığı çıkarmasıydı çünkü bu yıl liste başarısı elde etmiş pop solo şarkısı pek yok. özellikle grammy'nin oylama yaptığı dönemde şarkı listelerde daha da yükselmişti. ancak yine de umursamamışlar. albüm konusunda ise coldplay ve imagine dragons'un rock yerine pop kategorisine başvurduğu andan itibaren aday olmayacağı tahmin ediliyordu.
    - katy perry fanları adaylık çıkaramamasının faturasını swift'e kesmek istiyorlar ama bunun nedeni swift'in içeride lobicilik faliyetleri yürütmesi değil. swift'in grammy üyesi olduğu ve oy kullandığı doğru lakin komite üyesi değil ki bu lobi faliyetleri yürütmesini bayağı engeller. swift genel kategoriler için oy kullanıyor ve kendisinin başvurduğu dallar için oy kullanamaz. bu yıl toplamda iki kategori için oy kullandı: yılın albümü ve en iyi yeni şarkıcı. pop kategorilerinde oy kullanamaz, kullansaydı bile perry'nin en iddialı olduğu en iyi pop grup/düet kategorisi için oylayamazdı, zira kendisi de i don't wanna live forever ile o kategoriye başvurdu. ayrıca böyle bir girişimi olsa önce kendi şarkısını kurtarırdı.
    - dua lipa'nın en iyi yeni şarkıcı dalında adaylık için şansı bitmiş değil, seneye de başvurabilir. lakin daha büyük işlerle dikkat çekmesi gerekir. zaten bu yıl coldplay hariç tüm ingilizler vurgun yedi.
    - jay z'nin genel kategorilerde üç adaylık çıkarmasının temel nedeni yeni rap komitesiyle gücünü birleştirmesi. yoksa albümü nasıl olursa olsun rap kategorilerini her zaman domine ediyordu.
    - one direction üyelerinin en iyi yeni şarkıcı kategorisi umudu artık eksinin altında seyrediyor. ed sheeran gibi olağanüstü bir yıl geçirmeleri lazım. sheeran üçüncü ve son başvurusunda ancak adaylık çıkarabilmişti. zaten yanılmıyorsam zayn malik'in başvuru hakkının bu yıl sona eriyor olması lazım.
56 entry daha
hesabın var mı? giriş yap