4 entry daha
  • çok başarılı bir hücum sistemi olsa da yıldız oyuncuların çok sevdiği bir oyun biçimi değildir. motion offense'e göre daha spesifik bir sistemdir, daha doğrusu motion offense'i içine almış bir sistemdir denebilir. pası veren oyuncunun hareket etmesi esastır. ancak daha kesin saha içi yerleşim, ve önceden belirlenmiş "cut"'lar vardır.

    üçgenin oluştuğu köşede haliyle üç, diğer tarafta da iki oyuncu olacağından daha en baştan bir avantaj yaratılmış, defans geniş alana bölünmüş olur (bu çok normal, hep öyle değil mi diyebilirsiniz ancak özellikle alan savunmasının yasak olduğu yıllarda nba'de en çok kullanan sistemin yıldız oyuncuya topu verip, isolation adı altında dört oyuncunun bir köşeye çekilmesi ve tek oyuncunun yalnız başına sayı yapmaya çalışması olduğu düşünülürse...) bu tür bir geniş alan, aynı zamanda ikili sıkıştırmaları* da zorlaştıracak ve daha net paslaşma imkanı sağlayacaktır. ayrıca her ne kadar başta kurulan üçgeni görmek çok kolay olsa da, sonrasında setin devamını tahmin etmek çok zordur zira bir çok hücum sisteminden daha fazla seçenek barındırmaktadır. bunları çizmeden ya da göstermeden anlatmak zor olduğundan ayrıntıya girmemeyi tercih ediyorum.

    iki takımca meşhur edildiği ve bunların da shaq'lı los angeles lakers ve öncesinde jordan'lı chicago bulls olduğunu düşünürsek, ve bu iki takımın da bunda büyük başarı yakaladıkları hesaba katılırsa durum ilginçtir. çünkü zannımca üçgen hücum, iyi uzunlar gerektirir ve özellikle lakers'da uygulanan şekli basitçe topu shaquille o'neal'e istediği yerde ulaştırmak için süslü bir addan ibarettir. oysa bulls'un özellikle ikinci dönem şampiyonluk serilerinde iki uzunu luc longley ve dennis rodman'ın hücum özürlü oldukları düşünülürse (ilk 3 şampiyonluk da çok iyi bir power forvet olan horace grant vardı ama aslında o dönem çok sıkı triangle offense oynadıklarını söylemek zor) triangle offense'i neden tercih ettiklerini bilemiyorum. ama işe yaradığı kesin.

    triangle offense'in en çok eleştirilen yanı sadece jump shot pozisyonu yaratmasıdır. dolayısıyla smaç ve turnikeler daha az görülür. bu nedenle kobe bryant'ın neden sistemi sevmediği anlaşılabilir sanırım. ayrıca topun daha çok dolaşması gereği ve yaratıcılığa çok yer vermemesi de kobe'nin isyanlarındandır zannımca. tabi bunun yanında michael jordan'ın da kariyerinin ikinci ve fade away aşığı olduğu döneminde triangle offense'den neden bu kadar faydalandığı kolayca ortaya çıkmaktadır.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap