4 entry daha
  • "halk plajları doldurdu vatandaş yer bulamadı" önermesinde, bir seçkinler grubuna ya da kendisini seçkin hissedenler grubuna işaret eder vatandaş kelimesi.

    tdk sözlüğüne göre de vatandaş yurttaş, yurttaş da vatandaş demekmiş. ama acaba her ikisi de ne demek? yurttaş, bir de yurtları veya yurt duyguları olanlardan her biri demekmiş. demek ki yersizyurtsuzlar vatandaş olamıyo.

    modern vatandaşlık, alakasız insanları aynı şemsiye altında toplayabilecek eşitleyici ve evrensel bir kavram olarak ortaya çıkıyor. kuşkusuz bu bir ulus-devlet kavramı. ama küreselleşme ve sınırların belirsizleşmesiyle -aslında belki de kaskatılaşıp gerçekçi sınırlar olmaktan çıkmasıyla- kavramın bu hali de geçersizleşiyo. hala da bi konsensus yok.

    vatandaşlık dersleri ise, din derslerinin yerini alır bir biçimde ortaya çıkıyor fransa ve osmanlı imparatorluğunda. ama geç osmanlı döneminde, dinin birlik ve beraberliği sağlayıcı özelliğinden dolayı, vatandaşlık önemli oranda din birliği üzerinden tanımlanmaya başlıyor.*

    artık din üzerinden bir tanım da mümkün olmadığına göre -gerçekte bir çok karşılaşma/çatışma din üzerinden şekilleniyor,** o ayrı- bu durumda yine doğrudan antik yunana gidiliyo ve yine seçkinci bir tanımlama olan ama ulus-devletlikten sıyrılmış; "yönetmeyi ve yönetilmeyi paylaşanlar" grubu söz konusu oluyor.* o zaman, bir ülkede yöneten ve yönetilen herkes, yani herkes vatandaş -vatandaşlıktan çıkarılmadığı ya da çıkmadığı sürece. vatansız yaşanır mı?* peki o zaman sözde vatandaş da kim oluyo?
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap