4 entry daha
  • (bkz: #71684043) numaralı entryde basitçe söz ettiğim durumu anımsayalım: mekanizmanın yanında durmadığınız (yani mekanizmaya bakmadığınız) zaman, dalga deseni yaratan elektronlar (yani tenis topu değil, dalga gibi bir oluşuma dönüşen elektronlar) sizi yaratan en küçük yapı taşlarındandırlar; bir dalgayı değil, sizin gibi katı bir nesneyi yaratan birimlerdir.

    ancak bu deneyden anlaşıldığı gibi elektronlar (yani sizin elektronlarınız kadar, diğer her şeyin elektronları da) bakılmadığı (ölçülmediği) zaman “her yerde, aynı anda var olan bir şey” şeklinde özetlenebilecek bir haldedirler. madde boyutu gerçeklerine entegre beyinlerimizin kolay kavrayamadığı bu hallerine ise kuantum mekaniğinde “dalga fonksiyonu” (wave function) denir.

    söz konusu buluş ile gerçekliğin sadece bir ölçen (bakan) olduğunda var olduğu gibi kolay kabul edilemeyecek bir durum ortaya çıkmış, einstein bile ölene dek bu gerçeğe “ben bakmadığımda arkamdaki ayın var olmadığını kabul edemem” şeklinde çıkışlarla reddetmiştir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap