26 entry daha
  • piyasada satılan çoğu örneğinin çakma olduğu ürün...

    sızma zeytinyağı, zeytin mahsülünün ilk çıktısıdır. kaynağı belli mahsülden elde edilen ilk çıktıdır. dolayısıyla fabrikasyona uygun değildir. ilk ve aynı araziden elde edilmesi dolayısıyla asit oranı düşüktür. 0,5 civarı asit oranı makbuldür ki farklı arazilerden elde edilen mahsülün 1'den az asidite vermesi ütopiktir.

    ancak günümüz piyasa koşullarında genelde endüstiyel üretimde asit oranı hayli yüksek yağların belirli bir sıcaklıkta ısıtılarak asit oranının düşürülmesi sonucu elde edilen çıktı sızma diye piyasaya sunulur.

    sızma zeytinyağı belirli bir araziden elde edilen zeytinin klasik sıkım yöntemleri sonucu elde edilir. değişik arazilerden elde edilen zeytinlerin karıştırılması yağın değerini düşürür. aynı bölgeden, araziden tüm piyasaya yetecek ürün elde edilemeyeceğinden, sızma kavramının piyasalaşması, endüstriyelleşmesi mümkün değildir. durum şarap gibi düşünülebilir. cabernet savignon üzüm ile syrah üzümünün karışması kupajdır ve şarabın değerini düşürür.

    dolayısıyla sızma zeytinyağı alırken kaynağı ve üretim teknikleri bilinen güvenilir yerel üreticilerden alınmış olması, alınan ürünün güneş geçirmeyen tenekelerde hava almadan ambalajlanması önemlidir. güneş geçirdiği için cam ve hele hele plastik ambalajlardan kaçınılmalıdır.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap