3 entry daha
  • ulu önder atatürk'ün dini faaliyetleri sapkın tarikatların eline bırakmamak amacıyla 1924'te kurdurduğu diyanet işleri başkanlığı'nın il ve ilçe müdürlüklerinin başında bulunan devlet memurlarıdır. buna göre, diyanet'in kuruluş amacı laiklik ilkesine dayanır ve dolayısıyla diyanet'e bağlı olarak görev yapan müftülerin devlet içindeki varlıkları laikliğe aykırı bir durum oluşturmaz. çünkü müftüler birer tarikat lideri değildir ve devlet kanunlarına karşı birinci dereceden sorumludur.

    buna göre, diyanet işleri başkanının emrinde olan bu devlet memurlarına "resmi nikah kıyamaz" demek devletin kendi memurları arasında ayrımcılık yapması anlamına gelir. bu da halkın dini hassasiyetleri ağır basan kesiminin devletin resmi nikahını meşru görmemesine neden olur ve devlet nezdinde hiçbir hükmü bulunmayan dini nikahı evlenmek için yeterli ve gerekli görmesini sağlar. bunun sonucunda, resmi nikah diyanet'in laiklik amacına ulaşamamış ve dini nikah tarafından ötekileştirilmiş olur. bu da sadece dini nikahla evlenen kadınların evlilikteki yasal haklarından yararlanamamalarına neden olur.

    sonuç olarak; müftülerin resmi nikah kıyması laikliğe ters düşecek değil, bilakis laikliği güçlendirecek bir adımdır. çünkü devlet denetimi dışında kalan dini faaliyetlerin daha fazla itibar görmemesi ve hükümsüzlüklere neden olmaması için yapılan girişimlerden yalnızca biridir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap