9 entry daha
  • ardından çıkan büyük yangın ve tsunami ile birlikte başkent lizbonu neredeyse tamamen yok eden depremdir. 30 ila 100 bin arasında yaşattığı zayiatla avrupa tarihinin en büyük “doğal” felaketlerinden olan lizbon depremi, richter ölçeğine göre 8.5-9 arası bir şiddete ulaştı ve lizbonun yaklaşık olarak 200 kilometre güneydoğusundaki fay hattında cereyan etti.

    depremin avrupada ve ekseriyetle portekizde siyaset, kültür ve bilim üstüne önemli etkileri olmuştur; özellikle yakın tarihlerde istanbulda gerçekleşen depremlerle denk gelmesi de bilimsel açıdan açıklanabilen, ancak siyasi açıdan garipsenebilir bir tesadüftür. iki olayın sonuçları aleni bir şekilde iki imparatorluğu da siyasi açıdan yaralamıştır, ticari açıdan da ciddi güç kaybına sebebiyet vermiştir.

    portekiz açısından değerlendirecek olursak, azizler yortusu* yıldönümüne denk gelen bu deprem portekiz içindeki siyasi gerginliği yükseltmiş ve ülkenin sömürgeleri üstüne olan gayretlerini baltalamıştır. portekiz sömürge imparatorluğu bu sarsıntıdan sonra sömürgeleri üzerinde etkisini yitirmeye başlamış, hindistan limanlarıyla hint okyanusu ticaretini ingilizlere kaptırmış, dağılma sürecine girmiştir.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap