9 entry daha
  • teknik aciklama:
    airbag'in $i$mesi tamamen halk arasi bir inani$tir. airbag $i$mez, "patlar". (bkz: patlamak) bu ilk tanimdan sonra devam edelim;
    sofor ile direksiyon arasi ortalama 40-50 cm. kadardir. arac kaza yapip, cok buyuk bir ivme ile durdugunda, sofor direksiyona dogru hala arabanin carpi$masindan onceki hiz ile gidiyor olur. (bkz: eylemsizlik) bu mesafenin (40-50cm.) bu hizla (ornegin 120 km/h) alinmasi cok cok kisa bir sure olup, su anda hicbir teknoloji, bu kadar surede o yastigi $i$iremez. yastigin bu kadar surede $i$mesinin tek yolu kontrollu bir patlamadir. airbag, arabada cogu kez on farlarin 20-30 cm. gerisindeki bir sensor tetiklenince patlar.
    $imdi bu "patlatma" zorunlulugunun handikaplarina gelelim;

    1) kimyasal bir reaksiyon olarak patlamalarin ciktilarindan birisi de yuksek isi enerjisi olup, airbaglerde bazen insan icin zararli sicakliklara ula$mayi kacinilmaz kilar. kazalarda, patlayan airbag ile koltuk arasina siki$ip, yanarak yaralanan ya da olen cok insan vardir. yani airbag'lar patladiktan sonra sicak olurlar.
    2) patlama her ne kadar kontrollu olsa da, olu$an basinc airbagin balon kismini patlatabilir ki bu da airbag'in olmamasi ile ayni $ey demektir.
    3) airbag'in patlamasi, yumu$ak bir yuzey olsa da, eger balonun $i$mesi tam bitmeden vucuda temas ederse, cok ciddi bir darp olu$ur. kafa kopma olaylari da bundandir.
    4) ozellikle gunumuz airbag teknolojisi icin yapilan dizaynlarda, aktif gergili emniyet kemeri sistemi ve kemerin takili olmasi esas alinmi$tir. gunumuz modern araclarinda airbag'i olan, fakat emniyet kemeri takili olmayan suruculerin yaptigi kazalarda airbag 3. maddedeki handikaptan dolayi yarar degil zarar getirebilir. carpmadan sonra, carpma etkisinin uzerine, bir de airbag'dan geli$ine vole yersiniz. aman diyim!

    teknoloji sanildigi kadar yeni de degildir. airbag teknolojisi sayesinde kurtuldugu bilinen ilk hayat, 1967 yilinda amerika'da $ehir icindeki bir kazada, bir chevrolet icinde olan bayan surucu'nun hayatidir.

    (son bilgi icin kaynak: discovery channel)
117 entry daha
hesabın var mı? giriş yap