5 entry daha
  • hikâyemiz 1725 yılının japonya’sında, bugün tokyo adıyla bilinen edo’da feodal bir beyliğin çatısı altında geçmektedir. sasahara ailesi bu feodal beyliğin hizmetinde çalışan tipik bir japon ailesidir. ailenin reisi ise isabura sasahara’dır. isabura sasahara emekliliğine yakın bir zamanda, oğlunu evlendirip, torun sahibi olmak isteyen bir samuraydır. oğlunu mutlu bir şekilde evlendirmek isteyen isabura’nın hayalleri handedan beyi’nden gelen emirle yıkılır. gelen emir, isabura’nın oğlunun hanedan beyi’nin eski metresiyle hemen evlendirilmesi yönündedir. metres’in bey’e karşı hoşnutsuz davranışları kendisinin kaleden kovulmasına neden olmuştur…
    samurai rebellion filmi tipik kobayashi filmografisinden payına düşeni fazlasıyla almıştır. her ne kadar bir samuray filmi olarak görünse de merkeze kadını, kadının aile ve toplumdaki yerini, değerini, insan olmanın ve insani değerlere fazlasıyla ehemmiyet vermenin ölçüsünü oturtmuştur…
    masaki kobayashi, kendi ülkesinde bile az bilinen bir yönetmen olmasına rağmen, dünya sinemasına olan katkıları küçümsenmeyecek ölçüde değerlidir. bir yasujiro ozu ya da kenzi mizoguchi kadar derin ve yalın dramalar yapmamıştır ya da akira kurosawa’nın samuray filmleri kadar epik, shakespeare eserlerinden uyarlamalı samuray filmleri kadar sofistike değildir; ancak onun kullandığı sinema dili ve kamerası alışılmışın dışında stilize ve bir o kadar berraktır. kamera kaydırmaları takdire şayan ölçüde gelişkin, seçtiği temalar ise birçok türün birleşiminden meydana gelmiştir…
hesabın var mı? giriş yap