6 entry daha
  • ortaçağda geçen hikayesinde bergman, her biri birbirinden farklı olan bir grup insanın üzerinden hayata dair ne varsa**** sorgulamaktadır. bu filmden sonra daha da sorgulayacaktır, bu ne ilk ne de sondur.

    --- spoiler ---

    filme dair naçizane yorumum şudur:
    grubun tüm üyeleri, hayat görüşü olarak birbirinden farklıdır, her bir karakter, bergman'ın sorularına farklı bir yanıtla karşımıza çıkar.
    tüm bu grubun lideri, max von sydow'un oynadığı antonius block'tur. antonius block'un özelliği, bergman'ın sorularını soran kişi olmasıdır. tanrıyı ve doğruyu aradığını, bu yolda acılar çektiğini söyler. aynı zamanda ölüm ile satranç oynamaktadır. ondan bir gömlek daha üstündür, ama ölüm onu masa başı oyunlarıyla alt eder. ve böylece 2 istisna dışında gruptaki herkes ölür. hayatta kalanlar, bebekleri ve yaşam biçimleriyle dünyevi mutluluğu temsil eden çift, görülemeyen şeyleri görebilen oyuncu jof ve karısı mia'dır; jof, bildiğimiz üzere filmin başlarında meryem ve isa'yı görmüştür, ve karısıyla birlikte ölümden kurtulabilmiştir. bu anlamda bergman, tüm dini ve tanrısal öğelerden bağımsız bir şekilde insanın içindeki "iyi"liği ve temizliği yüceltmektedir.

    "tanrı var mı?" sorusunda ise sanırım yine arada kalmaktadır bergman. jof'un filmin başında meryem ve isa'yı gördüğü sahne tanrı'nın olduğuna, ama antonius block'un veba'yı yaydığına inanıldığı için zulüm gören küçük kız çocuğuna şeytan'ı sorduğu (ve kızın şeytanın her yerde, içimizde olduğunu söylediği) sahne tanrı'nın olmadığına işaret ediyor. bu anlamda kesin yargısını "oda üçlemesi"nde*** verecektir.

    --- spoiler ---
185 entry daha
hesabın var mı? giriş yap