9 entry daha
  • sscb'li halkbilimci ve anlatı kuramcısı.

    rus halk masalları konusunda yaptığı çalışmalarla, özellikle de morfologiya skazki (1928, yb 1969; masalın biçimbilimi, 1985) adlı yapıtıyla tanınır. "olağanüstü masallar"ın evrensel yapısını ortaya çıkararak, hem halkbilim çalışmalarına yeni bir soluk getirmiş, hem de genel anlatı çözümlemelerine yöntemsel bir bütünlük kazandırmıştır.

    masalın biçimbilimi'nde "olağanüstü masalları"ı eşsüremli bir incelemeyle ele alıp bunların 31 işlev içerdiğini ve temelde yedi kişinin eylem ekseni çevresinde oluştuğunu gösterdi. istoriçeşkiye korni volşebnoy skazki (1946; olağanüstü masalların tarihsel kökenleri) adlı yapıtında ise, masalları bu kez artsüremli bir incelemeyle değerlendirip tarihsel kökenlerini araştırdı. propp'un bir başka önemli yapıtı da ruskiye agrarnye prazdniki'ydi (1963; rus tarım şenlikleri).

    masalın biçimbilimi birçok dile çevrilerek edebiyat eleştirisi ve yapısal metin çözümleme tekniklerinde önemli bir yenileşmeye yol açtı. propp'un halk masallarına uyguladığı çözümleme yöntemi de 1960'lardan başlayarak claude lévi-strauss, algirdas julien greimas, c. bremond ve t. todorov tarafından geliştirilerek insan bilimleri ve dil bilimin çeşitli alanlarında kullanıldı.

    (bkz: özkul çobanoğlu)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap