5 entry daha
  • almanya'da yabanci ogrenciler icin, universiteye giriste, almanci dil yeterlilik sinavi.

    almanca toefl da denilebilir.

    senede iki kez yapilan bu sinavi gecebilmek ve yuksek ogrenim gormeye hak kazanabilmek icin her yabanci uyruklu adayin sadece 2 hakki vardir. kolay bir sinav oldugu soylenemez. basvuru icin en az mittelstufe* seviyesinde olmak, ve bunu belgelemek gerekmektedir. (almanca sinavina girebilmek icin, onceden baska bi almanca sinavina daha girip belge almak lazimdir yani.)
    hemen hemen her universite ve yuksek okul*, her donem icin dsh sinavi acar. her okul farkli farkli sinavlar yaptigi halde, almanya'nin herhangi bir yerindeki, herhangi bir universite ya da yuksek okulun dsh'sini gectiginiz taktirde, almanya'da ki her universite ve yuksek okula basvuru hakki kazanirsiniz. * * **
    sadece iki hakki olmasina ragmen, birkac kez girip isini garantiye alan yurdum insanlari görmüslügüm vardir. risktir tabii...

    "ben dsh ile falan ugrasmam haci" derseniz goethe institute'dan oberstufe* seviyesinde oldugunuzu belgelemeniz yuksek ogrenime baslamaniza yetecektir. ama goethe'den * oberstufe almak oyle her babayigidin harci degildir, sahsen dsh'ya girmeyi tercih ederim.

    bir de ufak bir not: dsh istemeyen ve sadece alalade bir mittelstufe belgesi ile ogrenci kabul eden universiteler de mevcuttur. ancak sayilari cok azdir, pek bilinmezler ve genelde almanya'nin dogusunda, ogrenci kitligi cekilen, yabancilarin cok da fazla ragbet etmedigi universitelerdir bunlar. 2 den fazla kez sinava girme riski almak yerine, bu bahsettigim universitelerden kabul alip, öyle sinava girmek, ve gecilemedigi taktirde gidip pasa pasa bu universitelere kayit yaptirip sonraki donemlerde yatay gecis hakkindan faydalanmak en mantiklisidir.

    bunlardan biri icin: (bkz: universitaet rostock)
    http://www.uni-rostock.de/
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap