• usta yönetmen john huston'un zamaninda siyah beyaz olarak cektigi, ancak öldükten sonra yapimci firma tarafindan renklendirilen ve bu nedenle huston'un mirascilari tarafindan dava edilerek fikri mülkiyet hukukunun en önemli davalarindan birisine yol acmis film noir janrindaki filmdir.

    angelica huston 'un da davacilardan birisi oldugu dava filmin fransa'da bir tv kanalinda gösterilmesini engellemek icin fransa'da acilmis. bu nedenle uluslararasi özel hukuk karari olmasi acisindan da önemli bir karara vesile olmustur bu film.

    amerikan fikri mülkiyet hukuku sistemi copyright sistemi oldugundan hak ve yetkiler yapimcinin üzerinde. özellikle yönetmenin manevi haklari hic yok. filmin renklendirilmesi de yapisini degistirdigi icin normalda manevi hak ihlaline girerken amerikan hukukunda bu kabul edilmemektedir.

    fransa'da acilan bu davada, fransiz mahkemeleri öncelikle amerikan hukuku uygulanmali deseler de, daha sonra fransiz hukukunu uygulayip, davayi kabul ertmisler. filmin fransa'da renkli haliyle gösterimini engellemislerdir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap