36 entry daha
  • motorlu araçlarda suyun donmasını engelleyen sıvı.

    kullanımı belli şartlar içerir.

    motor suyunun dolaştığı radyatör, hortumlar, kalorifer tesisatı, motor bloğu gibi yerlerde çatlaklar oluşmuş olabilir. bu çatlaklar sudaki kireç ve pas kalıntıları ile tıkanarak su sızması engellenmiş de olabilir.

    antifriz bir pas ve kireç çözücü olarak da iş gördüğünden, motora ilk konulduğunda, tıkanmış çatlakları açacak ve su sızmasına imkan verecektir. eski araçlarda antifriz doldurulması sonrasında, motor kısmı ve araç altında sızıntı aranmalı, bu bir kaç gün sürmelidir.

    motor kısmı kaçakları başlarsa, tespiti gözlemlenebilir ve tamiri sağlanabilir

    su eksikme gözleniyor fakat kaçak tespit edilemiyorsa endişeye mahal yok, sürücü ve yan yolcu tarafındaki paspaslar kaldırılarak tabanda ıslaklık aranmalı. kalorifer peteğinden sızan su bu bölgede ıslaklık oluşturacaktır.

    sürücü kendi uygulamak istediğinde, radyatörün motor tarafında altta plastik kelebek şeklinde tapayı çevirip açarak bir miktar suyu tahliye etmeli, eksiltilen su kadar antifriz eklemelidir.

    kaloriferi ısıtmayan araçlarda problemin çözümü için kullanımı elzemdir. kalorifer radyatörü iç kanalları, paslı çamur ile tıkanmış olabilir. bu paslı çamur, antifriz kullanılmayan motorların içinde her zaman oluşur. antifriz, kanallardaki çamuru çözerek sistemde suyun rahat dönmesini sağlar ve kalorifere sıcak su ulaşır, kalorifer iş görür.

    yaz kış motorda bulunmalıdır. donmayı engeller, antifiriz ''geç ısınıp geç donma'' özelliği ile hararet yapmamaya yardımcı olur. pas önleyici haliyle, zamanla motor içinde paslı çamur oluşmasına ve korozyona engel olur.

    şekerli tadı dolayısı ile içimi kolay olduğundan, kafa yapıcı özelliğinden faydalanılması tavsiye edilmez. az bir miktarı kafa yapıp fazlası ölüme götürdüğünden, neye göre, kime göre az sorusu sorulmalı, kafa yapma özelliği kullanılmamalıdır.

    evlerde, kombi altındaki tapalar açılarak antifriz eklenebilir. peteklerin altındaki tapalar açılarak bir miktar su tahliye edilir. kombi altındaki gidiş tapası açılır ve huni ile antifriz doldurulur. kombi-petek sisteminde, otomobildekinden daha çok su bulunduğu için, antifriz de o oranda fazla kullanılmalıdır. lakin ''geç ısınıp geç donma'' özelliğinden değil ''paslanma önleyici'' özelliğinden faydalanmak istediğimizden, antifriz fazla kaçırılmamalıdır.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap