• ikinci dünya savaşında, doğu cephesindeki araçları kullanılmaz hale gelince almanlar tarafından icat edilmiştir.
  • arabalarda (taşıt ?), soğutma sistemindeki suya katılan ve soğuk havalarda bu suyun donmasına engel olan maddedir, uçucudur, kapağını açık bırakmamalıyız, "havanın donması"nı engeller, mevsimlerin dengesi bozulur.
  • motorlu araçlarda suyun donmasını engelleyen sıvı.

    kullanımı belli şartlar içerir.

    motor suyunun dolaştığı radyatör, hortumlar, kalorifer tesisatı, motor bloğu gibi yerlerde çatlaklar oluşmuş olabilir. bu çatlaklar sudaki kireç ve pas kalıntıları ile tıkanarak su sızması engellenmiş de olabilir.

    antifriz bir pas ve kireç çözücü olarak da iş gördüğünden, motora ilk konulduğunda, tıkanmış çatlakları açacak ve su sızmasına imkan verecektir. eski araçlarda antifriz doldurulması sonrasında, motor kısmı ve araç altında sızıntı aranmalı, bu bir kaç gün sürmelidir.

    motor kısmı kaçakları başlarsa, tespiti gözlemlenebilir ve tamiri sağlanabilir

    su eksikme gözleniyor fakat kaçak tespit edilemiyorsa endişeye mahal yok, sürücü ve yan yolcu tarafındaki paspaslar kaldırılarak tabanda ıslaklık aranmalı. kalorifer peteğinden sızan su bu bölgede ıslaklık oluşturacaktır.

    sürücü kendi uygulamak istediğinde, radyatörün motor tarafında altta plastik kelebek şeklinde tapayı çevirip açarak bir miktar suyu tahliye etmeli, eksiltilen su kadar antifriz eklemelidir.

    kaloriferi ısıtmayan araçlarda problemin çözümü için kullanımı elzemdir. kalorifer radyatörü iç kanalları, paslı çamur ile tıkanmış olabilir. bu paslı çamur, antifriz kullanılmayan motorların içinde her zaman oluşur. antifriz, kanallardaki çamuru çözerek sistemde suyun rahat dönmesini sağlar ve kalorifere sıcak su ulaşır, kalorifer iş görür.

    yaz kış motorda bulunmalıdır. donmayı engeller, antifiriz ''geç ısınıp geç donma'' özelliği ile hararet yapmamaya yardımcı olur. pas önleyici haliyle, zamanla motor içinde paslı çamur oluşmasına ve korozyona engel olur.

    şekerli tadı dolayısı ile içimi kolay olduğundan, kafa yapıcı özelliğinden faydalanılması tavsiye edilmez. az bir miktarı kafa yapıp fazlası ölüme götürdüğünden, neye göre, kime göre az sorusu sorulmalı, kafa yapma özelliği kullanılmamalıdır.

    evlerde, kombi altındaki tapalar açılarak antifriz eklenebilir. peteklerin altındaki tapalar açılarak bir miktar su tahliye edilir. kombi altındaki gidiş tapası açılır ve huni ile antifriz doldurulur. kombi-petek sisteminde, otomobildekinden daha çok su bulunduğu için, antifriz de o oranda fazla kullanılmalıdır. lakin ''geç ısınıp geç donma'' özelliğinden değil ''paslanma önleyici'' özelliğinden faydalanmak istediğimizden, antifriz fazla kaçırılmamalıdır.
  • başıma belalar açan sıvı. efenim öncelikle bende bir adet clio var, 2011 model ve otomatik. ben bu arabayı alalı yaklaşık 9-10 ay oldu ve aldığım günden beridir radyatör su kabı, yedek su deposu, motor suyu artık adı her neyse o kapta böyle bir çamurlaşma, bir kahverengileşme, bir pötür pötür kabarma mevcuttu. sorduk ettik dediler ki o suyun değişmesi lazım yoksa motor conta yakar. ilk defa böylelikle tanışmış olduk conta yakmak lafıyla. kah parasızlıktan, kah üşengeçlikten ben bunu erteledim de erteledim ta ki geçen haftaya kadar. şartlar oluştuğunda ben de artık zamanı geldi dedim ve torpille sanayide birisini bulduk.

    arabı bıraktım, adam bana araba kalsın akşama gel al dedi. ok dedim ve çıktım, akşam aradı termostatı değiştirdik radyatör suyunu temizledik antifriz ekledik güle güle kullan dedi. eyvallah dedim çıktım. 10-15 dakika kadar gittikten sonra ulan arabada bi çekişten düşüş, bi mallaşma, bi efenime söyliyim salaklaşma hissettim. o zamana kadar mermi gibi çalışan araba kafasına göre takılır olmuştu. sonra gözüm ön konsola kaydı ki o belayla ilk defa tanışmıştım... (bkz: vites kutusunu kontrol ettir) sonra biraz daha arabayı incelemeye başlayınca arıza bir gelip bir gidiyor, araba bir kendine gelip bir gidiyordu. vites kutusu arızası gelince sabitleyici, hız limitleyici de bozuluyordu. arıza kendi kendine gittiğinde sorun sıkıntı kalmıyordu. ustaya fotoğrafı attım, onu neden yapar bilmem yarın getir bakalım dedi. ertesi gün gittim, adam arabayı kullandı arızayı gördü. arıza tespit zımbırtısı bağladı bilgisayara baktı arıza kodu vermiyor. bu aletin orjinalini bul bi yerden taktır ondan baktır dedi gittim baktırdım o da bulamadı. ulan kafayı yiyeceğim arızanın neyden yaptığını bilsem çözeceğiz o belli değil.

    artık arabadan iyice soğudum, dedim satayım ben bunu alacak olana da derim böyle böyle bir arızası var haberin olsun. piyasası nedir diye bakarken benim arabanın bir ilanına denk geldim, aradım adamı abi dedim böyle böyle, benim başıma bu geldi sen bunu yaşadın mı. adam 5. günün şafağında doğudan gelen büyücü gibi yetişti ve aynısının ona da olduğunu, yolda termostatının patladığını ve termostatın altındaki şanzıman beyninin ıslandığı için o arızayı yaptığını söyledi. ertesi gün doğru sanayiye, dedim sök dayı sök akü makü ne varsa temizle şuraları. beyin falan bulamadık ama altından geçen bir kablo tesisatı bulduk, sırılsıklam halde. amın evladı hala diyor ki ondan yapmaz. ulan ne arızayı tespit edebiliyorsun ne çözüm üretebiliyorsun kurut işte. neyse würth'ün temizlik spreyi midir nedir ondan sıktı etti araba kendine geldi gibi daha da o hatayla karşılaşmadım.

    bu sefer de başka bir sıkıntı, radyatörü yıkatınca araç su eksiltmeye başladı. ben az buz eksiltir diyordum, geçen içime doğdu açayım bakayım dedim ki gram su kalmamış arabada. neyse yine aradık ettik antifriz ne alalım diye bir antifriz önerdiler, renault onu öneriyormuş. cuma günü siparişini verdim hâla gelecek, araba kaç gündür yatıyor. şimdi antifrizi koyucam kesin akü bitecek, aküyü yaptıracam yine su eksiltecek hay ulan ya ne bela aldık başımıza...

    velhasılı kelam, araba alacağınız zaman yapacağınız ilk iş kaputu açıp motor suyuna bakmak olsun. baktınız antifriz yerine musluk suyu var, kaputu sakince kapatıp tokalaşıp olay yerini terk edin. ben bunu alır antifriz koyar binerim diye düşünmek tamamen piyango, şans işi. bir de termostat değiştirecekseniz ya da radyatördeki pis suyu temizletecekseniz aracın başında durup o pis, çamurlu suyun motorun içine akmasını engelleyin. zor bir şey değil amk evladı bir boru daha bağlayıp dışarıya akıtacak suyu. motora gelirse altında şanzımandır beyindir tesisattır alayı orada. birinden birini yaksa bir dünya masraf.

    bu süreçte benim çıkardığım ders bu oldu abiler ablalar, herkese kazasız belasız sürüşler dilerim.
  • eksilere kadar düşecek bir hava sıcaklığı ve kar gelmesi sebebiyle, başınız ağrımaması için aracında antifiriz olmayanlar bugünden gidip ekletsin. kar geliyor diye sevinirken diğer yandan üzülmeyin.

    #111548280
  • antifriz yaz-kış konulması gereken önemli bir sıvıdır. zira soğutma sistemi elemanlarının, radyatörün pas yapmasını da önlemekte, ömrünü uzatmaktadır. sadece saf su konulursa orta vadede radyatör kapağını açınca içerisinde pas dolu su görebilirsiniz.

    ayrıca sadece antifriz koyup hiç su eklememekte zararlıdır, antifriz kutularının arkasında karışım oranları var o oranlara uygun eklenirse antifriz maksimum sonuç verecektir.

    renk seçimi için ise diyeceğim, aracınızda fabrika çıkışı hangi renk antifriz varsa (sarı, kırmızı, mavi hangisiyse) o rengi sakın değiştirmeyin.
  • tam bir kapalı kutu. ister internetten araştır ister usta usta gez hakkında kesinlikle net bir bilgiye ulaşamıyorsun. kırmızısı, mavisi, yeşili, ölçeği falan derken kafayı yememek elde değil.
  • suya %50 oranında katılması halinde -37 derecede donan, buna karşılık saf antifriz olarak -12 derecede donan, bundan dolayı araçlarda motor bloğu içinde devamlı dolaşan su ile beraber kullanılarak ikisinin de birbirinin donma ısınını düşürdüğü olay. ilk otomobillerde şeker ve bal antifriz olarak denenmiştir, çünkü suyun içine katılan herşeyin suyun donma noktasını düşürdüğü bilinmektedir. sonra alkol uygulanmaya başlamış ama bu seferde alkolün kaynama noktasının düşük olmasından dolayı motorun ısınması durumunda sorunlar yaşanmıştır. günümüzde ise etilen glikol denilen renksiz kimyasal sıvı kullanılmaktadır.
  • markayla değil bomemetreyle ölçülür. buna ek olarak her türlü antifriz sudan her zaman daha iyidir. yine de çok fazla riske girmeyin.

    yazılmış, bi' daha yazalım, antifriz sanılanın aksine yalnızca donmaya karşı kullanılmaz. antifriz hem motor aksamlarını daha temiz tutar, hem de daha önemlisi motor sıvınızın kaynama noktasını daha üst derecelere çeker.

    kısacası antifriz yazları da kullanılır.
  • anneannemin sevmediği insanlara kullandığı ilginç bir benzetmedir de aynı zamanda. kimisine lakap olarak yapışmıştır bile. yazık lan.
hesabın var mı? giriş yap