5 entry daha
  • daha çok batı kültüründe önem verilen toplum içinde yontulmuşluğunu gösterme sanatıdır. nezaket sahibi insan, incedir, söyledikleri kulağa hoş gelir, iltifat etmesini bilir ancak sanırım bu noktada içtenlikten ve dobra dobra konuşmaktan giderek uzaklaşmaktadır. duygularını ifade etmekte güçlük çeker, genel olarak daha üstü kapalı yaşar duygularını. nezaket her zaman iyi bir şey gibi gösterildi bize ve öyle de göründüğü için sorgulanma gereği duymadı fazla ancak nezaketin kendisinin ya da en azından aşırısının zararlı olabileceği ortadadır.

    batılı toplumlar nezaketi kültürlerinin bir parçası olarak sayarlar ve doğuluları kaba ve anlaşılamaz bulurlar. sabahları işe giderken birbirleriyle selamlaşır, gülümser ve birbirlerine bolca iltifat ederler. ama bu kadar sosyal gözükmelerine rağmen çok daha az arkadaşları vardır, sokakta yaşlı teyzeye yardım ederler karşıdan karşıya geçmesi için ama ölmek üzere kıvranan birine müdahele etmezler ya da gözleri önünde bir tecavüz yaşandığında buna seyirci kalabilirler ve çok iyi gülümsemelerine rağmen iyi kahkaha atamazlar. misal anadoluda ise insanlar çok daha komün yaşar, belki sabahları birbirlerine selam vermezler ama o selam vermedikleri adamın tarlasını beraber eker biçerler, sokaktaki yaralı köpeğe bile yardım ederler.
    bu nezaket denilen şey makyaj mı yoksa biraz? hani ikiyüzlü insanlara özgü o politik edalardan mı? insan neden kendisini olduğundan daha iyiliksever, daha çok başkalarını düşünen biriymiş gibi sunar ki? kimse nezaketi bir saygı kuralı olarak yutturmaya çalışmasın birbirine, insanın en iyi dostuna saygısı sonsuzdur ama o dostuna nazik davranmaz, davransa her an "incel de götüme gir a.k" diye bir cevapla karşılaşabilir.

    eğer insanın gösterdiği nezaket içindeki yardımseverlikten, hoşgörüden gelmiyorsa nezaket batılı toplumların kendi eksikliklerini makyajlamak için geliştirdikleri bir davranış doktrinidir diyebiliriz. sonuç olarak görgü kuralları içinde kalarak kendimizi şov amaçlı nezaketten olabildiğince uzaklaştırmak bizi daha içten, daha samimi insanlar yapar diye düşünüyorum.
287 entry daha
hesabın var mı? giriş yap