1 entry daha
  • haçlı seferleri tarihine halkın seferi olarak geçen ilk haçlı seferinin ilk kısmını düzenleyen fransız keşiş. l'hermite papa 2. urbanus clermont meclisinde ilk haçlı seferini ilan ettiğinde orada bulunan izleyicilerden biri belki de en fırsatçısıydı. sefer ilanının hemen ardından fransa ve almanya'yı dolaşarak kendisine serflerden, köylülerden ve düşük seviyeli soylulardan bir ordu kurmayı başardı.

    vaazlarında tanrının inananları kutsal topraklara götüreceğinden, bu yolda ölenlerin cennete kabul edileceğinden ve seferi başarı ile sonuçlandırdıklarında (zaten başka bir yol mümkün değildi) hayatta kalanların yer yüzündeki cenneti yaşayıp çok zengin olacaklarından bahsediyordu ki bu vaatler açlıktan nefesi kokan avrupa köylüsü için çok cazipti.

    fransa ve almanya'dan topladığı onbinlerce kişiden oluşan insan güruhu (ki buna ordu demek mümkün değildir) ile doğuya yönelen l'hermite yolda belgrad ve niş'de yağma hareketine girişilmesine göz yumdu. ordu bizans topraklarına ulaştığında kendisi ve eşeği çoktan aziz ilan edilmişlerdi. burada bizans sarayında imparator tarafından ağırlanırken ordusu da selçuklu denetimindeki iznik üzerine yürüdü.

    ancak onbinlerle sayıları ifade edilen bu hacı güruhu kendisinden sayıca az ancak disiplinli selçuklu birliklerince iznik yakınlarında bozguna uğratıldığında tarih 21 ekim 1096'yı gösteriyordu. bu pierre l'hermite'in düzenlediği halkın seferi'nin sonu oluyordu. ancak seferde ölen binlerce kişi arasında pierre l'hermite yoktu...
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap