1 entry daha
  • tanım: kalp kanseri

    olaylar öylesine acı, öylesine elem, öylesine kan donduran cinsten ki... bedende ve ruhta bıraktığı etkiye bakarsak bu tanımı yakıştırmak sadece mecaz olarak kalmaz. gerçek bir olay olsa da, olamayacağına inanmak isteyeceğimiz kadar acı bir film!

    sene, aşağı yukarı bizlerin doğduğu sene, 1987. bizler ciğerlerimize daha üç beş doğru dürüst nefes çekmişken, sadece 700 km ötemizde, istanbul'a, antalya'dan da yakın mesafede; bizim kıyılarımıza çarpıp dönen dalgaların geri ulaştığı sahillerde, yaşanan dramlardan bir kesit sadece.

    dönem, demir perdenin son yönetmenlerinden çavuşesku dönemi. yozlaşmış komunizm ve çökme dönemindeki siyaset ile birlikte, dibe sürüklenen ve birbirinden kopmuş halk kitlelerinin dönemi. parasızlık diz boyunu geçmiş, fakirlik ahlakı satın alır olmuş... arada madalyon şeklinde insanlar dolaşıyor sokaklarda. her birinin görünen yüzünde başka bir maske, görünmeyen yüzünde başka bir maske var. kimi yardımsever gözüken kokuşmuş bir burjuva, kimi dost gözükmesine rağmen insanı binbir derde sokan bir oda arkadaşı. kimi aile babası gözüken bir merdivenaltı kürtajcısı, kimi papaz gözüken sapık... madalyon insanlar her yerde, fakat kimse kolundan tutup da madalyonların sırtına bakmak istemiyor. her madalyonun arkasında ayrı bir utanç, ayrı bir hikaye, ayrı bir dram. trajedi maratonu koşmuş, yorgun, bitik insanlar ülkesi...

    ve üstüne, kadın olmanın her devirde zor olduğunu, dünyanın bugünkü boktanlığına bakınca, daha uzun süre daha zor olacağını gösteren bir film. ağır dramları merak eden ve kanser olmak isteyenler için kaçırılmaz bir başyapıt.

    rasyonel anlamda da; yakın dönem romen sinemasının en iyi filmlerinden. (recep ivedik'lerini saymazsak pek bi romen sinemasından da bahsedemeyiz gerçi) sinefillerin izlemesini, sıradan seyircinin izlemeyip dertle, tasayla uğraşacağına romantik komedi falan izlemesini tavsiye edeceğim film.

    9/10
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap