6 entry daha
  • piaget'nin ahlak gelişimi anlayışının daha geliştirilmiş halidir, evet; inceleme şekli de aynıdır, evet. (metinler üzerinden) ancak kohlberg'in değerlendirme safhasındaki perspektifi piaget'den farklıdır. piaget'nin metinlerinde cevaplar, bilişsel gelişime paralel olarak yani yaştan yaşa farklılaşırken, kohlberg'in metinlerinde cevaplar 'niyete' göre farklılaşmaktadır. yaş önem arz etmez, liseli bir ergenle 50 yaşındaki aklı başında bir adam aynı evrede olabilir.

    örneklemek gerekirse,

    piaget kabaca çocuklara şu soruyu sormuştur: "iki kardeşten büyük olanı temizlik yaparken bir tepsi bardak kırar, küçük olan ise yaramazlık yaparken bir tane bardak kırar" bu durumda hangisi suçludur? verilen cevap muhatabın yaşına göre değişeceğinden evreleri bu perspektifle oluşturmuştur.

    kohlberg'in soruları ise piaget'ye göre daha komplike, cevaplaması ise daha zordur. yine kabaca: "kanser olan eşinin tedavisi için gerekli olan ilacı eczaneden çalar mısın? niçin?" minvalinde bir soruya verilecek cevap aynı olsa bile nedeni farklılaştığı için birey farklı evrelerde kendine yer bulacaktır. şöyle ki;

    evet çalarım çünkü "eşim olmadan ben ne yaparım nasıl yaşarım" gibi cevapla birey en ilkel evre olan saf çıkarcı evresindedir.

    evet çalarım çünkü "insan hayatından daha önemli bir şey yoktur" gibi bir cevapla ise kendisiné, çok az insanın ulaşabildiği evrensel ahlak ilkeleri evresinde yer bulacaktır.

    ya da

    hayır çalamam çünkü "hırsızlık yaptığımı insanlara nasıl izah ederim, elalem ne der" gibi bir cevapla kişiler arası uyum evresinde olacaktır.

    hayır çalamam çünkü "hırsızlık suçtur ve cezası vardır" gibi bir cevapla ise kanun ve düzen evresinde yer edinecektir.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap