3 entry daha
  • osmanlı imparatorluğunun hukuk ve adalet temellerinde en büyük katkısı ve etkisi olan bilgeliği ile öne çıkmış zamanın kadılık görevini üstlenen türk bilgini.
    gazavatname türünde yazını günümüze ulaşabilmiş tek eseridir.
    şahsıyla ilgili olarak ; tacü’t- tevarih yazarı hoca sadedin efendi, dursun fakih’in karamanlı olduğunu, şeyh edebali’nin yanına giderek ondan tefsir, hadis ve fıkıh tahsil ettiğini, daha sonra şeyh edebaliye damat olduğunu, edebalinin vefatından sonra fetva makamını işgal edip din işlerini yürüttüğünü belirtmiştir.
    ebedi istirahatgahı bilecik'te söğüt yolunda küre mevkiinde olmakla birlikte kıvrılarak çıkılan bir tepenin zirvesindedir. bu yörelerde söylenegelen bir rivayate göre dursun fakih,şeyh edebali ve ertuğrulgazi birlikte civar beldelerin manevi sahibi ve bizatihi bu üç velinin birbirlerini daima görecek geometrik bir düzlemde olduğu şeklindedir.tabi bunun efsaneviliği yada kerameti ayrı bir husustur.
    ayrıca dergahında gecenin bir vakti termosuna çayını doldurup gelmiş, manevi ikliminde kıraatta bulunup zikirlerle nasiplenmiş ve dahi bahçedeki banklarda hatıralardan hiç silinmeyecek müsbet sohbetleri konu eden garipleri misafiri etmişliği de çoktur.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap