1 entry daha
  • ertuğrul özkök tadında bir entry'yi hakeden bir paşamızdır.
    kurtuluş savaşı'na katılan paşalar içindeki tek sakallı kişi olduğundan sakallı nurettin paşa olarak da tanınır.
    anadolu'ya geçen en yaşlı kişilerden biridir.
    kendini beğenmişliği, kıyıcılığı ile ünlüdür.
    atatürk, nutuk'ta hakında çok ağır şeyler yazmıştır.
    yunanlıların izmir'i işgali, ingiltere'nin baskısıyla nurettin paşa'nın izmir valiliği görevinden alınmasından hemen sonra gerçekleşmiştir.
    kazım karabekir'in doğu cephesi komutanı olması, hemen akabinde batı cephesi'nin kurulmasıyla, kendine bağlı birliklere, kendi kendine, merkez ordusu adını vermiştir.*
    çoğunlukla çetelerden oluşan merkez ordusu, asker toplama adına köyleri, kentleri basıp zaman zaman soygun yapmış, keyfi adam asmıştır.
    koçgiri ayaklanması, merkez ordusu'na bağlı olan topal osman ağa çetesinin alişir'in aşiretini basıp hayvanlara el koyması ve kadınları kaçırması yüzünden çıkmıştır. nurettin paşa bu ayaklanamayı çok sert bir biçimde bastırmıştır.
    samsun'da çoğu rum altmış dolayındaki esnafı astığı için tbmm'de soruşturmaya uğramış ve atatürk sayesinde, zor bela kurtulmuştur.
    bu soruşturmaya ilişkin tbmm gizli celse zabıtları'nda tahrifat yapılmıştır.
    ünlü faşistlerimizden emekli general kenan esengin, nurettin paşa'yı yeteri kadar savunmadığı için atatürk'ü eleştirmiştir.
    büyük taarruz esnasındaki birinci ordu kumandanlığı, harbiye'den atatürk'ün hocası da olan ali ihsan sabis paşa'nın korkaklığı yüzünden gündeme gelmiştir.
    izmir yangını'nın başlıca sorumlusudur.
    1925'te ara seçimde bursa milletvekili seçilmiştir.
    seçimlere girerken hazırladığı broşürde "izmir'i ben kurtardım, yunanı ben denize döktüm. şeriati geri getireceğim" diyerek oy toplamıştır.
    atatürk tarafından eleştirilmesinin başlıca nedeni budur.
    1936'da, dersim bölgesi'nde yeni oluşturulan tunceli vilayeti'nin vali ve genel komutanlığı'na atanan abdullah alpdoğan paşa, nurettin paşa'nın damadıdır.
    12 eylül'den sonra kurtuluş savaşı'na katılanlardan biri olarak yüceltilmiştir.
105 entry daha
hesabın var mı? giriş yap