6 entry daha
  • hastayı iyonizer radyasyonla tedavi etmektir. iyonizer radyasyonun elde edilme şekli sezyum, kobalt, iridyum vb. radyoaktif kaynaklarla veya linac gibi elektronun hızlandırılmasıyla elde edilen x-ışınları veya elektronlarla yapılabilir.
    radyoterapi üç aşamalı gerçekleşir. birinci aşamada hasta simülatör denilen cihazla simüle edilir. halk arasında buna çizim de denir. doktorlar(radyasyon onkologları) burda hastayı yatırıp tümörün yerleşimini, daha önce teşhis konulan raporlardan da faydalanarak, kestirmeye çalışırlar. buna göre ışının gireceği alanlara ve tümörün merkezinin derinliğine karar verirler.
    ikinci aşama; doz planlama kısmıdır. halk arasında buna doz hesabı denir. burda da hasta elinde alacağı dozun, tedavi alanlarının ve derinliklerinin yazılı olduğu bir dosyayla medikal fizikçilere gelir. hastanın ne kadar süre tedavi cihazının altında yatacağı, tedavi alanında kritik organ denilen medulla spinalis, kiazma optikus, akciğer, böbrek gibi organlar varsa bunların ne kadar doz alacağı, hatta bazen en uygun tedavinin bulunup seçilmesi gibi işlemler gelişmiş bilgisayarlar yardımıyla yapılır.
    üçüncü aşama ise tedavi kısmıdır. tedavi süresi bir fraksiyonda iki ila beş dakika arasında olabilir. ortalama bir tedavi günde bir kez haftaiçi her gün beş hafta boyunca sürer.hasta cihazdan verilen randevu saatinde gelir, iki dakika ışınını alır ve normal hayatının akışına geri döner.
68 entry daha
hesabın var mı? giriş yap