• hollandalı yönetmen. ya da yönetmendi. şimdi müteveffa. peki nedir bu hollandalıyı ekşi sözlük'e getiren? name dropping? olabilir aslında. nasıl olsa kutsal bilgi kaynağı diye alakalı alakasız, nerdeyse "albay süleyman amca-kapı komşumuz" tadında entryler dolup taşıyor, bir de theo van gogh bulunabilir fazladan, epi topu kaç byte tutar ki? (bkz: mesaj kaygılı entry) soyadının van gogh olması mı? o da olabilir zira sadece benzerlik değil, akrabalığı da varmış van gogh'la. müteveffa olması mı? eh, yaklaştınız. özellikle ölmüş olması değil ama doğal yollardan ölmemiş olması önemli.

    van gogh'un bilmemkaçıncı kuşaktan yeğeni olan bu adam bugün bisikletiyle gezerken hem bıçaklanarak hem de vurularak öldürüldü. durup dururken değil tabi, zaten daha öncelerden de ölüm tehditleri alıyormuş. nedeni ise submission adlı bir film çekmesi. filmde zorla evlendirilen müslüman bir kadının gördüğü baskılar, kocasının tacizi, amcasının tecavüz etmesi anlatılıyor. hollanda televizyonunda gösterilen film büyük tepki çekmiş; az değil hollanda'da bir milyondan fazla müslüman var.

    ancak filmle ilgili belki de en önemli ayrıntı şu: baskı gören kadının dramı anlatılırken bazı sahnelerde şeffaf çarşaf giyen kadının kamçı izleriyle dolu bedeni üzerinde kuran'dan ayetler yazılı olduğu görülüyor.

    eleştiri nedir? nerede başlar, nerede biter. hoşgörü nedir? nereye kadar gösterilir, nasıl tükenir. farklı kültürler bir arada nasıl yaşar? yaşayabilir mi, yaşamalı mıdır? bu gibi şeyleri tartışmanın faydası olabilir.

    ola da bu entry birinin gözüne takılırsa, arkasından pis müslümanlar, yobazlar, bunu yapan insan olamazlar havalarda uçuşabilir, yarım yamalak yazılan ayetlerden durup dururken adam öldürmenin islam'ın emri olduğu iddia edilebilir, ardından islamcı çok kötü butonu mafyası devreye girebilir. bunun farkındayım. sozluk son zamanlarda biraz aklı başında tartışmaların bile çığırından çıktığı bir yer haline gelmiş olabilir*, bunun da farkındayım. yine de ajanslardan geçip gidecek bir haber olarak kalması yerine burada bulunması daha iyi.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap