3 entry daha
  • halk arasında damar sertleşmesi olarak bilinen ateroskleroz orta ve büyük damar iç yüzlerinde kan ile teması olacak şekilde aterom plaklarının oluşmasıdır. bu hastalığın gelişmesindeki risk faktörleri yaş, cinsiyet, tütün kullanımı, kolesterol yükseliği, hipertansiyon, şeker hastalığı ve aile hikayesidir.
    kan ile teması bulunacak şekilde oluşan bu aterom plakları hastalığın ilerlemesiyle olduğu yerde büyümeye devam ederek kan akışını engelleyebileceği gibi, yırtılmasıyla içindeki pıhtılaşma oluşturan maddelerin açığa çıkması sonucuna da yol açabilir. bu oluşan pıhtı, ya oluştuğu yerdeki damarda hızlı bir tıkanmaya yol açar ya da kan akımı ile ilerdeki organları besleyen daha küçük damarlara taşınarak bu damarlarda tıkanmaya neden olabilir.
    kısaca özetleyecek olursak damar sertliği oluştuğu yerde ve yırtılmasıyla taşındığı yerde kan akımını azaltır ya da bloke eder. bu da ilgili organda hastalıklara yol açar. koroner damar hastalığı, periferik damar hastalığı, karotis arter hastalığı gibi klinik hastalıkları oluşturmaktadır.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap