3 entry daha
  • siyasal islamın ataları olan köse musa ve topal ata'nın körüklediği isyandır. şeyhülislam topal ata 3.selim in yaptığı reformların kendi gücünü azaltacağını görüp yeniçerileri ve halkı galeyana getirmiştir.
    yeniçerileri nizamı cedit ordusuna karşı doldurmuş; halkı da hristiyan adetleri gelecek,dinimiz imanımız elimizden gidecek diyerek isyanın altyapısını sağlamlaştırmıştır. isyan sonucunda 3.selim öldürülmüştür. elebaşı kabakçı mustafa da öldürülmüştür. köse musa öldürülmüştür. topal ata şeyhülislam olarak göreve devam etmiştir.
    benim ekleyeceğim şu: 3.selimin yerine gelen 4.mustafa şeyhülislamın topal ata nın çıkardığı genel affı imzalamıştır. sureti şudur:
    “bazı uzak görüşlü olmayanların, yüce devlet hizmetlerinde ‘nizam-ı cedit’ tabiriyle benzeri görülmemiş ve ‘büyük yenilikler’ ve ‘yeni gelirler’ namıyla büyük mezalim meydana getirdikleri ve ancak menfaat kazanmak ve kötülükler işlemek amacıyla, her biri binalarını, elbiselerini ve bütün işlerini kâfirlere benzetmeye çalışmaktan başka yüce devleti dahi hıristiyan devletlerin kanunlarına döndürdükleri ve o doğrultuda bütün halka zarar verdikleri ''beyan ediliyordu.

    ve devamında '' ocağı amire ağaları ve neferlerinin dünyayı düzeltmek halis niyetiyle kıyam ettikleri ve bütün ulema,yüksek devlet ricalinde diğer sadık erkanın yetimlerin elinden tutmak ve şeriat ve kanun icabı üzere adı geçen eski padişah hazretlerinden bağı kopardıkları anlaşılıyordu '' deniyor.
    yani topal ata bu eşkıyaları affetmekle kalmayıp,yaptıklarını mazur ve haklı gösteriyordu.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap