6 entry daha
  • "kaygısız olmalıyım ki hermann beni beklesin ve benimle gurur duysun. perişan bir kadını ne kimse arzu eder ne de onunla gurur duyar."

    işte maria braun'un motivasyonu.

    fassbinder'ın en sükse yapan filmlerinden.

    ikinci dünya savaşı'nın sonlarına doğru hermann ile evlenen maria beraber "bir yarım gün ve bir tam gece" geçirdikten sonra hermann'ın cepheye dönmek zorunda olmasından dolayı kocasından ayrı kalır. bu sırada şehirleri devamlı bombalanmaktadır hatta nikah törenleri de bu zor şartlar altında kıyılmıştır.

    savaş biter ve maria büyük bir umutla kocasını beklemektedir. yalnız, gelen giden yoktur. bu sırada savaş sonrası almanya'da da türlü türlü ekonomik sıkıntılar vardır. para değerli değildir, en basit ihtiyaçlar zorla karşılanır. maria da bir yolunu bulup annesi ve dedesine peynir, odun, sigara vb. tedarik etmeye çalışır. sonunda yalnızca amerikalı askerlere hizmet veren bir barda garson olarak işe başlar. burada siyahi bir amerikalı asker kendisine ilgi duyar ama maria'nın aklı fikri hermann'dadır. bir gün savaştan dönen bir arkadaşından hermann'ın öldüğü haberini alınca teselliyi siyahi amerikalı askerde bulur. ondan ingilizce öğrenir ve hamile kalır. bir gün oynaşırlarken hermann çıkar gelir ve işler karışır. amerikalı asker hermann'ı tutmaya çalıştı sanmıştım da meğersem kavga ediyorlarmış ve bu sırada maria amerikalı askeri öldürür.

    falan filan filmin hepsini anlatmayayım ama filmin özellikle en sonunda, yapılan her şeyin hermann ve maria'nın birbirleri için yaptıkları fedakarlıklar olduğunu öğreniyoruz. maria birçok erkek ile yatsa da aslında hermann ile yaşayacakları güzel bir gelecek için yapıyor bunu... hermann da spoiler olacak bir hareket yapsa da o da maria için yapıyor bunu en sonunda görüyoruz.

    açıkçası büyük bir aşk var ortada ve maira braun'un talihsiz bir evliliği var. savaş sonrası, yıkılmış almanya'da her şey çok zor. arka planda "almanya bir tarım topluluğuna dönüştürülmeli" diyen amerikalı yetkiliden, konrad adenauer'e ve kurt georg kiesinger'e birçok önemli kişinin sesi duyuluyor ama ön planda savaş sonrası almanya'da en iyi şekilde hayatta kalmaya çalışan bir kadın var.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap