2 entry daha
  • ne kadar acıklı, ne kadar dokunaklı ama bir o kadar da düşündürücü bir ağıt... böyle rakı içip defalarca dinleyip ağlamalık...

    "derdi çok" olan bir gelin iki yaşındaki kızını sırtına alır ve kızılırmak'a atar kendini...

    "ecel gelmiş de alamadım öğüdü
    analığımın hiç insafı yoğudu
    kınaman komşular derdim çoğudu"

    şöyleymiş türkünün hikayesi:

    "türküye konu olan olay 1953 - 1954 yıllarında kırşehir merkeze bağlı toklumen köyünde yaşayan zeynep aydın'a (kızlık soyadı akdağ) yakılan ağıttır. zeynep'in gelin gittiği evde kaynanası üveydir. kocası rıza ise erzurum'da askerdir. zeynep, kaynanası ile arasında çıkan geçimsizlik sonucu ağabeyinin evine küs gider. anası ve ağabeyi zeynep'ten kayınbabasının evine geri dönmesini ister. zeynep gelin, kendisine bir türlü rahat vermeyen, analığın yanına dönmek istemez. her iki tarafın baskısına dayanamayan zeynep, iki yaşındaki kızı hacer'i sırtına bağlar ve birlikte azgın akan kızılırmağın suyuna atar. genç zeynep'in kucağındaki küçük yavrusuyla ölümü aynı köyde yaşayan aşık seyfullah'ın oğlu kani değirmenci'nin burada verilen ağıdı yakmasına neden olur. türkünün iki kıtasını neşet ertaş plağa okumuştur.

    kaynak: kani değirmenci, kırşehir, toklumen köyü, 1933 doğ. ilkokul. okuyan neşet ertaş; öyküleriyle kırşehir türküleri, destanları, ağıtları - baki yaşa altınok, oba yay., mayıs 2003, s. 389-390"
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap