8 entry daha
  • 1937'de avustralya'nın sidney şehrinde dünyaya gelmiş rahiptir. ancak onun hatırlanma sebebi rahiplik mesleği değil, kozmolojiye olan katkıları ve halen elinde tuttuğu süpernova keşfetme(42) rekorudur.

    süpernovalardan "sanki bir trilyon hidrojen bombası aynı anda infilak etmiş gibi olur" diye bahseden evans, uzayı izlemeye 10" lik küçük teleskobuyla başlamış ve ilk süpernovasını yine bu küçük teleskobuyla 1981'de keşfetmiş. daha sonraları 16" lik yeni teleskobuyla keşiflerine devam eden evans'a, 1995-1997 arasında siding spring observatory'nin 40"lik telekosplarının sınırlı erişim izni de verilmiş.

    evans 1500 tane galaksinin ve yıldızlarının pozisyonlarını ezberlemiş ve en küçük bir farkı sadece teleskobundan bakarak saptayabilmiş. öyle ki oliver sacks, an anthropologist on mars isimli kitabında evans'ın özel bir eidetik hafızaya sahip olduğunu belirtmiş.

    bill bryson'ın, a short history of nearly everthing kitabında yer verdiği bir alıntıda başardığı bu muhteşem işten "bunu çok tatmin edici buluyorum, düşünsenize, ışık uzayda milyonlarca yıl yol alıyor vetam da yerküre'ye ulaştığı sırada biri doğru anda gökyüzünün doğru noktasına bakıp, onu görüyor. böylesine müthiş bir olaya birinin mutlaka tanıklık etmesi gerek, diye düşünüyor insan." şeklinde bahseden evans halen avustralya'nın hazelbrook şehrinde yaşıyor ve 16"lik teleskobu kullanılamaz hale geldiğinden beri 12"lik daha küçük teleskobuyla süpernova avına devam ediyor.
hesabın var mı? giriş yap